Jaume Asens, Ada Colau i Jessica Albiach, en un acte de Catalunya en Comú.

No es donen per vençuts: El Govern que volen acordar els Comuns a Catalunya

David Cid creu que «té sentit» lligar investidura i pressupostos «si s'aposta per una determinada majoria»

Els comuns insisteixen en un govern d'ERC i En Comú Podem que tingui el suport extern del PSC, tot i que tant republicans com socialistes ho han declinat. «Tothom diu que no fins que acaba passant», ha afegit el diputat electe David Cid en una entrevista a TV3. Si no acaben formant part de l'executiu, Cid ha promès una oposició «constructiva», però creu que «té sentit» que la investidura i els pressupostos vagin lligats «si s'aposta per una determinada majoria».

Demanen un Govern d'ERC i En Comú Podem, amb el suport extern del PSC i, fins i tot, de la CUP

I ha dit que la postura d'ERC «no lliga» amb «el que vol construir els pròxims anys»: «Volen una legislatura estable, que aprovi pressupostos; no tindrem una legislatura estable i tornarem a tenir un guirigall i un desgovern com ha suposat l'aliança entre JxCat i ERC», ha afegit. Cid ha dit que, malgrat el rebuig d'ERC i PSC a la darrera fórmula presentada pels comuns, no deixaran d'insistir-hi perquè és «l'única real» després de «contínues batalles» entre republicans i JxCat al Govern.

El diputat electe, i membre negociador de l'equip dels comuns, ha reclamat que el nou executiu passi per fer «un gir a l'esquerra», un viratge que no veu possible si els de Carles Puigdemont estan a la Generalitat. «Si es vol fer un gir a l'esquerra, això no passa per una aliança amb JxCat sinó amb els comuns», ha reiterat. «No parlem només de sumes i restes o de cadires, sinó de quina ha de ser la sortida a la crisi que vulgui impulsar el Govern, i això es pot fer des de l'esquerra i hi ha una majoria molt àmplia», ha opinat Cid, que ha reivindicat «una majoria molt àmplia» de 83 escons, amb el suport extern del PSC «i la CUP, si hi està disposada».

Una proposta impossible

El cert, però, és que malgrat la insistència de Catalunya En Comú Podem, sembla impossible que es pugui configurar un executiu de les característiques que demanen els de Jèssica Albiach. ERC va ser molt contundent aquest dilluns per boca de la seva secretària general adjunta, Marta Vilalta, que va tornar a insistir en què els republicans no pactarien «ni per activa ni per passiva» amb els socialistes catalans i que, per tant, no contemplen un acord de Govern amb el suport del PSC, encara que sigui extern.

D'altra banda, el mateix PSC també ha exercit el seu veto creuat contra ERC, de manera que els Comuns tenen mala peça al teler si la seva proposta única és un executiu d'aquestes característiques.