Ada Colau i Jessica Albiach, 2020

Els Comuns subratllen la seva posició antimonàrquica per marcar perfil respecte el PSC

El líder de Podem, Pablo Iglesias, ha seguit l'estratègia aquest dijous en una entrevista a 'RAC1'

Estem en ple compte enrere previ a les eleccions autonòmiques i des de Catalunya en Comú-Podem s'hi arriba amb la candidata ja triada en primàries fa molts mesos. Jèssica Albiach s'estrenarà com a cap de llista de la formació, que ja comença a escalfar la precampanya amb l'objectiu de superar l'estancament que els pronostiquen les enquestes: actualment tenen vuit diputats, i els estudis demoscòpics apunten que es podrien quedar igual o, com a molt, acostar-se a la desena —un augment per sota de les expectatives de la formació, que vol eixamplar-se encara més.

Els Comuns volen distanciar-se del PSC

Un eixamplament que tenen clar cap a on han de fer: volen seduir el possible votant del PSC, que hores d'ara recuperaria forces i experimentaria una crescuda important al Parlament, sumant cap a una desena de diputats als 17 que té actualment. La coalició al govern espanyol entre el PSOE i Unides Podem, de la qual formen part indirectament el PSC i els Comuns, resta visibilitat a aquests darrers, que queden sota l'allargada ombra dels socialistes. I és justament aquest hàndicap el que volen combatre des de Catalunya en Comú-Podem d'aquí al 14 de febrer de 2021, la data de les eleccions autonòmiques.

L'element clau de la discrepància entre les dues formacions és ara la tolerància a la monarquia. Mentre els socialistes es mantenen alineats en una posició d'Estat, de respecte a la Família Reial, des de Catalunya en Comú-Podem s'ha criticat durament la institució des de la marxa del rei emèrit, Joan Carles I, però també del monarca Felip VI, de qui diuen que no ha donat explicacions davant la gravetat de les informacions aparegudes al voltant de la figura del seu pare.

Colau i Iglesias segueixen l'estratègia dels Comuns

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ja ha anunciat que no anirà a l'acte d'aquest divendres d'entrega de premis de la Barcelona New Economy Week a l'Estació de França, mentre que qui va ser la seva mà dreta i ara és secretari primer de la Mesa del Congrés, Gerardo Pisarello, ha acusat el monarca d'«alinear-se amb la dreta judicial i política» i d'incomplir amb el principi de neutralitat a què està sotmès a través de la Constitució. Declaracions contundents en la línia de marcar perfil propi en el posicionament contrari a la monarquia.

En la mateixa línia s'ha pronunciat aquest dijous el líder de Podem i vicepresident segon del govern espanyol, Pablo Iglesias, en una entrevista a RAC1. Sobre l'absència de representants de les institucions catalanes a aquest acte ha recordat que «la monarquia no té massa partidaris a Catalunya» i «no sorprèn que l'alcaldessa Colau o la Generalitat se sentin incòmodes i tenen altres qüestions més importants a l'agenda». «Joan Carles de Borbó va ser bastant hàbil a l'hora de saber que la supervivència de la institució passava per entendre's més enllà de la dreta» i «sempre va tenir l'habilitat de no ser només el rei de la dreta i de trobar espais d'empatia amb sectors de tradició republicana», ha dit.