Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Inundació Tortosa.

La Conca de Barberà s’intenta refer dels efectes de la riuada, una setmana després

A Montblanc, es continua treballant per treure runa del Pont Vell i a l’Espluga encara hi ha serveis provisionals com a conseqüència del temporal

 

Avui dimarts a la nit, es complirà una setmana del tràgic temporal que ha arrasat la Conca de Barberà, en especial, els municipis de Montblanc i l’Espluga de Francolí. Fa només set dies, la crescuda del riu va deixar imatges de l’aigua passant per sobre del Pont Vell de Montblanc; de la virulència del riu emportant-se un celler i un restaurant a l’Espluga; i el més greu: la desaparició de 5 persones, de les quals s’ha pogut recuperar el cos sense vida d'un d'ells, mentre que els altres quatre continuen desapareguts.  Aquest diumenge es va trobar el cos d'una persona, que no havia estat declarada com a desapareguda, per tant, si es confirma que va morir com a conseqüència dels aiguats, la xifra augmentaria, mínim, a sis. 

[predef]tarragona-digital-84[/predef]

L'endemà, quan el temporal va parar, les conseqüències es van fer ben visibles: habitatges i vehicles destrossats, carreteres i camins intransitables, afectacions en llum, aigua i gas a les cases i establiments i un llarg etcètera de pèrdues materials, sentimentals i emocionals per als veïns d’aquestes poblacions.

Una setmana després, encara impacta mirar el Pont Vell de Montblanc i els seus voltants,  on les màquines treballen sense descans per poder treure la runa que ha quedat acumulada. El mateix passa a l’Espluga de Francolí. Costa acostumar la vista al buit que ha deixat la desaparició del celler Rendé Masdeu, en una de les principals rotondes d’accés al poble, que aquests dies s’ha vist envaïda per una riuada de solidaritat per part dels veïns del municipi, que han ajudat en les tasques de neteja i de recuperació d’algunes ampolles d’aquest celler.

L'entorn del Pont Vell de Montblanc.
L'entorn del Pont Vell de Montblanc, aquest dilluns. | Júlia Giribets

Camins desapareguts a Montblanc i un Pont Vell visiblement afectat

El balanç fet fins ara posa de manifest l’abast d’aquest temporal. Quatre comunitats de regants de Montblanc han quedat afectades pels efectes dels aiguats i hi ha camins completament desapareguts, que encara no s’han pogut quantificar.

Pel que fa als habitatges, n’hi ha una quinzena al voltant del Pont Vell, que han patit afectacions que encara són ben visibles des de l’exterior.  En aquest indret, a més, ha desaparegut una casa. A aquests, s’han d’afegir els masos que es troben en zones més rurals, que també han quedat afectats. Tot i això, fonts municipals apunten que aviat es començarà a treballar en els camins, ja que hi ha propietaris que no poden accedir a aquests masos.

L'entorn del Pont Vell de Montblanc.
L'entorn del Pont Vell de Montblanc, aquest dilluns. | Júlia Giribets

En aquests dies, el municipi intenta tornar a la normalitat, encara que les imatges encara no ho acabin de permetre.  S’ha recuperat el subministrament de llum de les cases afectades, excepte en alguns casos puntuals que encara tenen problemes i els accessos a Montblanc ja estan reoberts des d’aquest cap de setmana. A més, segons expliquen des de l’Ajuntament, s’han comptabilitzat 90 persones que han patit altres danys individuals.

Ara, les tasques se centren al Pont Vell, on des de l’Agència Catalana de l’Aigua treballen per tal de  restablir la normalitat com més aviat millor, netejant la zona del riu.

Les cadires de l'Arxiu Comarcal, arrossegades per l'aigua

Un dels temors que es tenien les primeres hores després de l’aiguat és si la riuada hauria afectat els documents de l’Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà, situat al costat del Pont Vell. És cert que l’aigua va entrar a l’edifici, però els arxius s’han pogut salvar. No han tingut tanta sort amb les cadires de la sala d’actes, que han estat arrossegades a l’exterior i es poden veure acumulades entre la runa, la qual cosa no permet celebrar actes aquests dies a l’Arxiu.

Les cadires de l'Arxiu Comarcal.
Les cadires de l'Arxiu Comarcal, van ser arrossegades pel temporal. | Júlia Giribets

Veïns i voluntaris a l’Espluga de Francolí

L’Espluga de Francolí també ha quedat molt colpida amb els aiguats. La desaparició del celler Rendé Masdeu i del restaurant del Gatim, han suposat un fort cop emocional per als veïns del municipi, que s’han bolcat dia rere dia per intentar que tot tornés a la normalitat el més ràpid possible. Només aquest cap de setmana hi ha hagut més de 200 voluntaris procedents del poble i de fora.

Els accessos a l’Espluga de Francolí ja s’han obert del tot al trànsit, tot i que s’han adaptat amb proteccions laterals provisionals i els autobusos ja poden fer les seves rutes habituals.  El subministrament elèctric està garantit a tot el nucli, però encara hi ha instal·lacions provisionals de llum i gas.

 

A més, per tal de quantificar els danys, s’han habilitat meses d’atenció al públic a l’Ajuntament, perquè els veïns puguin notificar les afectacions que han tingut a causa del temporal.  Pel que fa als camins del terme municipal, també s’està començant a treballar detectant les principals afectacions que, en alguns casos són força importants, segons expliquen des de l'Ajuntament.

Des del consistori s'està molt pendent també del veí de l'Espluga desaparegut per la riuada  i lamenten no tenir notícies al respecte una setmana després. De moment, s'ha trobat el cos sense vida de l'acompanyant d'aquesta persona en el moment dels aiguats, veí de Prades. 

S’activa la Riuada Solidària

Aquests dies ha nascut una plataforma ciutadana per tal d’ajudar als damnificats pels aiguats sota el nom de Riuada Solidària. Des d’aquesta setmana, a més, han posat en marxa un formulari web per proposar activitats solidàries, que recollirà idees per a la programació dels dies 23 i 24 de novembre, data en què està previst fer actes per recaptar fons econòmics per a les famílies i negocis afectats per les pluges torrencials.

La comissió organitzadora de les activitats ja s’ha posat a treballar amb la voluntat de programar  un acte central amb una gran performance, un escenari de concerts, activitats esportives i artístiques,  a més d’iniciatives pedagògiques.