Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Exterior de l'empresa Cidac de Cornellà

«La precarietat laboral mata»: Concentració davant l'empresa de Cornellà on va morir el jove tarragoní

UGT assegura que la Generalitat «no està vetllant» per la seguretat dels treballadors per manca de recursos

Unes 200 persones s'han concentrat aquest dilluns davant l'empresa Cidac de Cornellà de Llobregat on el passat 30 d'abril va morir un jove tarragoní de 19 anys atrapat en una màquina. El secretari general d'UGT, Camil Ros, ha denunciat que aquest cas demostra que «la precarietat laboral mata» i ha acusat l'empresa de ser «responsable criminal» d'aquesta mort perquè diversos treballadors ja havien denunciat que treballaven en unes condicions de seguretat i salut «precàries».

Ros també ha lamentat que Inspecció de Treball, que havia rebut dues denúncies prèvies contra l'empresa, «no està vetllant» per la seguretat dels treballadors  per manca de recursos. «Amb 50 inspectors és impossible controlar empreses explotadores com aquesta», ha afegit.

Durant la concentració, que ha començat a les 10 del matí i ha obligat a tallar la circulació a la carretera de Sant Joan Despí davant mateix de l'accés principal a l'empresa, s'ha guardat un minut de silenci en memòria del jove mort.

El secretari general d'UGT a Catalunya, Camil Ros, ha apuntat que amb aquesta concentració, a banda de donar escalf a la família, volen «fer visibles» els efectes de la precarietat laboral i denunciar aquelles empreses «explotadores» que prefereixen pagar les multes d'Inspecció de Treball, en el cas que els arribin, que invertir en seguretat.

Durant els parlaments, un extreballador  de l'empresa acomiadat per voler presentar-se com a delegat sindical, ha assegurat que la mort del jove ha estat «un assassinat  pur i dur» perquè tant ell com altres companys havien denunciat que les condicions en què treballaven comportaven «risc de mort». Aquí, visiblement emocionat, ha fet una crida a lluitar contra el «càncer» de la precarietat laboral que continua matant treballadors.

Antonia Fuentes, secretària de Salut Laboral d'UGT-FICA, ha lamentat que amb els recursos que es destinen actualment és impossible que la Generalitat pugui vetllar per la seguretat dels treballadors. «És inacceptable que a tot Catalunya  només hi hagi una cinquantena d'inspectors laborals», ha afegit.

Una manca d'efectius, ha afegit, que fa que les denúncies que es fan arribar a Inspecció de Treball triguin entre 7 i 9 mesos en tenir resposta. Un termini que en el cas de les denúncies presentades de manera online es pot allargar molt més.

Aquí, tot i que el Departament de Treball ho nega, Fuentes  ha assegurat que a banda de les dues denúncies presentades presencialment el passat mes d'abril davant Inspecció de Treball, se'n van fer arribar tres més per via telemàtica denunciant les precàries condicions de feina.

Increment dels accidents laborals

Els sindicats fa mesos que denuncien un augment dels accidents laborals mortals a Catalunya durant el 2020 tot i el descens d'activitat per la pandèmia. L'any 2019 va haver-hi 36 persones que van perdre la vida a la feina, mentre que el 2020 la xifra de morts en accidents laborals va elevar-se fins a 48 persones, segons recorda la UGT. Els representants dels treballadors denuncien que als empresaris els hi surt més barat pagar les multes que no pas invertir en protecció pels empleats. D'altra banda, asseguren que la situació empitjora per l'atur juvenil elevat que hi ha a Catalunya, i que fa que els joves es vegin obligats a agafar feines que no garanteixen la seva seguretat.