Centenars de persones es van concentrar la tarda d'aquest dijous, 23 d'agost, a la presó de Mas d'Enric, al Catllar, en suport a Carme Forcadell, que va ingressar-hi el passat 20 de juliol, així com als altres polítics empresonats i exiliats. Justament aquest dijous es complien cinc mesos de l'empresonament de l'expresidenta del Parlament i de l'exconsellera Dolors Bassa, que van ingressar a la presó madrilenya d'Alcalà Meco el passat 23 de març. Forcadell i Bassa van ser traslladades el dia 4 de juliol a la presó de Puig de les Basses, a Figueres, i quinze dies després l'expresidenta del Parlament era traslladada a la presó tarragonina per tal d'estar més a prop de la seva família.
Col·lectius populars i socials i personalitats polítiques donen suport a Forcadell a Mas d'Enric
Els actes reivindicatius van començar al voltant de les set de la tarda amb una concentració liderada pel col·lectiu Avis i Àvies per la Llibertat dels municipis de la Canonja, Cambrils i la Selva el Camp. Els Avis i Àvies asseguren que tenen previst repetir la concentració cada dijous a les portes del centre penitenciari: «Estem des que els van empresonar i fins que no els alliberin no defallirem», explica Bartolomé Pluma, membre de 'La Taca d'Oli', el moviment d'expansió del grup d'Avis i Àvies per a la Llibertat de Reus cap a altres municipis. A la concentració també hi van participar els elements del seguici popular i membres de la colla castellera dels Xiquets de Reus, que van alçar dos pilars de quadre i van exhibir pancartes reclamant la llibertat dels «presos polítics».
Tot seguit, des de l'ANC, Òmnium, Dones per la República i diverses formacions polítiques van reivindicar la campanya «Cap dona en l'oblit», que té l'objectiu de donar visibilitat a les dones empresonades, exiliades i represaliades. Carme Hurtado, portaveu de la campanya, va declarar que «els homes sempre han tingut molta més visibilitat i les dones tenen menys veu. És la societat que tenim i som aquí per canviar-la».
La jornada reivindicativa també va comptar amb la presència i intervencions d'Eulàlia Subirà, de l'ANC; Montse Sànchez, de Súmate; Irene Fornés, d'ERC; Mireia Boya, de la CUP; Teresa Pallarès, de JxCat; Titón Laïlla, de Demòcrates, i Bernat Pegueroles, marit de Carme Forcadell. Aquest últim, abans de donar inici al «sopar de carmanyola», va llegir públicament una carta escrita per Forcadell on agraïa l'«escalf» i l'«estima» de les persones concentrades a l'exterior de la presó.
Carme Forcadell assegura que «el nostre judici demostrarà les injustícies dels tribunals espanyols»
Carme Forcadell havia escrit que «el nostre judici serà la prova que demostrarà les injustícies dels tribunals espanyols i cadascuna d'elles reforçarà la nostra causa, que és la de la llibertat i de la democràcia». «Estic convençuda que ens en sortirem i que superarem aquests moments tan complicats, i ens trobarem amb llibertat», ha tancat l'expresidenta del Parlament en la seva carta.
El marit de Forcadell va explicar que alguns familiars van poder tenir un vis a vis, i va lamentar que «ella aguanta, però no és que estigui bé perquè està tancada, no pot tenir relació amb la gent de fora i està dins d'una presó». Pegueroles va insistir que la seva dona «no es mereix estar tancada», ja que «és una persona innocent que no ha fet res, està tancada sense judici i amb unes acusacions que no s'aguanten per enlloc». Finalment, va agrair la seva presència a totes les persones que es van concentrar davant de la presó per donar suport a l'expresidenta del Parlament.