En els últims dies s'està parlant llargament de la primera fase de la reforma del sistema de pensions a Espanya. Precisament avui, 6 de juliol, el Consell de Ministres aprovarà l'acord rubricat fa uns dies pel Govern, la patronal i els sindicats del nostre país.
Així, el principal objectiu és apropar el màxim l'edat real de jubilació a la legal, per mitigar el recurs de la jubilació anticipada. Avui dia, el 40% dels treballadors espanyols es jubilen abans de l'edat legal i el Govern vol combatre aquesta pràctica.
Per això, el nou acord preveu una sèrie de ressorts que busquen incentivar la permanència en el lloc de treball. Aquests fins a l'edat legal de retir o fins i tot més enllà. Ara bé, la reforma també inclou vies que, paradoxalment, faciliten la jubilació anticipada en determinats supòsits.
[predef]catalunya-diari-625[/predef]
Cinc situacions en què jubilar-se anticipadament sortirà més 'barat' que ara
Malgrat que els grans titulars sobre la reforma del sistema de pensions parlin de penalitzacions a la jubilació anticipada, la lletra petita del text els discuteix. Fins ara, amb la norma vigent des de 2013, impulsada pel Govern Rajoy, hi havia algunes situacions en què la jubilació anticipada es considerava «voluntària». Això comportava majors penalitzacions sobre les seves pensions, però ara el nou acord facilita aquesta via.
El 'quid' de la qüestió es troba en el fet que aquests supòsits, a partir de la reforma, passaran a considerar-se causa de jubilació anticipada «involuntària». El pas de jubilació «voluntària» a «involuntària» suposa una descàrrega de gravàmens reductors per al treballador, tal com detalla aquest dimarts 'La Información'.
És a dir, que per les mateixes causes podrà accedir a la jubilació anticipada en condicions molt millors que les que tenia fins ara. Però, quins són els supòsits que permetran una jubilació anticipada més favorable? Els repassem a continuació:
- Beneficiaris del subsidi per desocupació per a majors de 52 anys.
- Accés a la jubilació després de rebutjar una proposta de trasllat de l'empresa que suposi un canvi de residència per al treballador.
- Accés a la jubilació després negar-se a un canvi substantiu de les condicions laborals.
- Accés a la jubilació després de deixar la feina per incompliments greus i reiterats, per part de l'empresa, de les seves obligacions. Aquestes obligacions es troben establertes a l'article 50 de l'Estatut dels Treballadors.
- Accés a la jubilació després veure obligada una treballadora a abandonar el seu lloc de treball a l'ésser víctima de violència de gènere.
En tots aquests casos, fins ara, es considerava que la jubilació anticipada era «voluntària», però el nou acord cataloga aquestes situacions com a «involuntàries». D'aquesta manera, serà més fàcil, menys costós, accedir a la jubilació abans de l'edat legal.
Es tracta d'una contradicció amb el motiu principal de la reforma. Tanmateix, és un avantatge per als que es trobin en els supòsits descrits, que veuran millorades les seves opcions de retir.
Amb aquests canvis, molts treballadors que des de la reforma de 2013 van veure obstaculitzada la seva via a la jubilació anticipada, milloren ara les seves perspectives.
Com hem explicat, el Consell de Ministres d'aquest dimarts, 6 de juliol, donarà el seu vistiplau a l'acord subscrit per la Seguretat Social, la patronal i els sindicats. Serà l'1 de gener de 2022 quan entrin en vigor els nous coeficients reductors i les noves normes previstes en l'acord.
Recordem que la intenció del Govern és anar més enllà i negociar, a partir de setembre, una segona onada de la reforma de pensions. Així tot, s'acosten temps de canvis a Espanya.