L'onada de contagis de Covid-19 que s'ha produït les darreres dues setmanes ha fet que molts parlin ja de la cinquena onada. Una cinquena onada més estèril, no tan crítica, parlant de nombres, però que pren la vida a persones cada dia. Qui ara més està patint la incidència del virus, especialment, són els joves.
D'entre cent joves, un s'ha contagiat en els últims quinze dies. Dit d'una altra manera, la incidència acumulada entre les persones de quinze i vint-i-nou anys és de més d'un miler de casos per cada cent mil habitants. La mitjana d'edat dels contagiats va baixar dels trenta anys a mitjan mes de juny, i actualment s'apropa als vint-i-cinc anys. Els joves són la franja de població menys immunitzada, i també, una sobre la qual el relaxament de mesures ha repercutit més.
Davant aquesta situació, que aquest dilluns el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, titllava de «complicadíssima», el Govern ja ha pres mesures a l'espera de conèixer-se una probable decisió del Procicat. De moment, els centres d'atenció primària deixaran de fer tests Covid als contactes de positius que siguin asimptomàtics i hagin estat vacunats. Mentrestant, l'executiu no descarta frenar la desescalada i està plantejant amb el sector l'aplicació de noves mesures per a l'oci nocturn.
Salvador Macip posa el focus a l'atenció primària
Veus experimentades i especialitzades com la de Salvador Macip, investigador de la Universitat de Leicester, analitzen i ens situen en les circumstàncies i les característiques de la realitat en què ens trobem. Macip ha estat entrevistat al 'No ho sé' de RAC1 aquest dilluns, i ha destacat que la nova onada de casos no és tan greu com les anteriors.
«Això no és una onada com les anteriors perquè estem molt més ben vacunats, però és una onada», argumentava l'investigador. n aquest sentit, dirigia l'atenció a qui està patint més el cop en l'àmbit sanitari: «Potser no s’omplen les UCIS, però si la primària i s’està congestionant».
El virus pot mutar i fer-se fort amb la transmissió
Macip també ha parlat dels símptomes que pot provocar el virus, com els que afecten els que tenen Covid persistent, entre un 10 i un 15% dels contagiats. El metge maresmenc explica que pot ser incapacitant per fer vida normal durant un temps. I és que «passar la Covid no és cap broma», assegurava, hi ha una sèrie de conseqüències a llarg termini que no es coneixen.
Macip oferia exemples, com els efectes cardíacs que pot patir la gent jove. A més, «com més circuli el virus –alertava– més números que muti i apareguin noves variants que s'escapin de la vacuna». «Com més vegades tirem el dau, més possibilitat tenim que acabi passant», concloïa Macip.
Els festivals no tenen risc zero
Sobre els festivals que s’estan celebrant aquests dies, com el Cruïlla o el Canet Rock, Macip també s'ha pronunciat. Afirma que són més segurs que les discoteques, però que no tenen risc zero. A més, recorda que els tests d’antígens no detecten tots els positius. «Hem vist festivals on la gent no duia mascareta i hi havia positius. No és cap broma», reiterava Macip, que ha contextualitzat. «Els contagis actuals són comparables al del pic de Nadal. Hi ha molta gent contagiada».