Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Una infermera espera a les portes del MWC per fer proves PCR

El Govern estudia aplicar noves restriccions davant l'últim repunt de la Covid

La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha assegurat a 'El Matí de Catalunya Ràdio' que el Govern aplicarà canvis que té sobre la taula «si ho veu convenient» | Cabezas recomana de manera «molt insistent» l'ús de mascareta

Els últims quinze dies s'ha viscut un gir radical i realment vertiginós de la situació epidemiològica a Catalunya. L'evolució positiva dels últims mesos se n'ha anat en orris, i Catalunya ha tornat a entrar a la zona vermella del mapa Covid-19 de la Unió Europea. Brots concentrats en poblacions i entre estudiants, l'ús no obligatori de la mascareta en espais exteriors, el perill de la variant Delta, l'augment de l'activitat nocturna o festes com la de Sant Joan són alguns dels factors que poden explicar el repunt sobtat de contagis.

Si bé és cert que l'augment de contagis diaris, que ha sobrepassat durant tres dies consecutius els 5.000, no ha repercutit fins al moment a la pressió hospitalària ni tampoc en defuncions, aquests darrers dies l'evolució ha estat diferent. En les darreres quaranta-vuit hores han mort tres persones i se n'han hospitalitzat 71. A més, hi ha 122 pacients crítics; la baixada sostinguda de malalts greus s'ha aturat, de moment.

Els indicadors també són mostres representatives de la situació que es viu a les diverses regions sanitàries. Però més enllà d'aquests, defuncions, pacients a l'UCI i als hospitals són les tres realitats l'evolució diària de les quals marca l'agenda política del Departament de Salut i el Govern respecte de les restriccions de l'activitat.

De descartar el fre de la desescalada a estudiar-lo

Tant és així que en les últimes jornades s'ha pogut percebre els canvis i matisos en les percepcions i les consideracions de les autoritats. Els dies 29 i 30 de juny, dimarts i dimecres passat, la portaveu del Govern, Patrícia Plaja i Josep Maria Argimon, respectivament, feien la primera alerta per la situació que s'apropava. Parlaven de situació «preocupant», però descartaven frenar la desescalada i endurir les restriccions, ja que aquell no era el «context necessari».

Dies després, el divendres 2 de juliol, el conseller de Salut descartava noves obertures per «no haver de tornar enrere», i el mateix dia, el Procicat apostava per creuar els dits i prorrogar les mesures vigents. Aquest dilluns al matí, la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha reiterat la preocupació davant l'empitjorament dels indicadors i ha explicat que el Govern està estudiant mesures i recomanacions.

Els canvis, estudiats, i possibles si són convenients

En una entrevista a 'El Matí de Catalunya Ràdio', Cabezas ha assegurat que el Govern aplicarà aquests canvis que té sobre la taula «si ho veu convenient». «Anirem prenent les decisions que correspongui segons el moment que sigui», ha manifestat la secretària de Salut Pública. Tot i això, ha afegit que la gravetat de la malaltia «no és la mateixa que fa uns mesos».

Cabezas ha justificat aquesta afirmació referint-se a l'afectació en UCI i la mortalitat, que tot i que en els darrers dies no han portat tan bona línia, segueixen sent baixes. La secretària ha dit que la dada més preocupant són els nous contagis, però ha deixat entreveure l'esperança que amb una bona estratègia de vacunació es podran aturar els efectes greus d'aquest nou repunt.

El Govern s'ha reunit tot el cap de setmana per avaluar la situació. S'han tractat «consideracions tècniques», segons Cabezas, que no ha volgut especular pensant en els perjudicis que pateixen diversos sectors de la societat. A banda, ha volgut recordar que l'afectació no és la mateixa que en onades anteriors, encara que, per exemple, aquest diumenge el risc de rebrot estava a nivells de la segona onada.

S'estan revisant les possibles mesures aplicables a l'oci nocturn

Tot i això, a qui sí que s'ha referit la secretària de Salut Pública ha estat al sector de l'oci nocturn, que es troba «en el marc de revisions de la situació i possibles mesures que es podrien aplicar». Tanmateix, encara no hi ha canvis al respecte. Però Cabezas també s'ha fixat en els festivals de música, dels quals ha criticat imatges en què es veia que no es complien les recomanacions.

El Govern recomana de manera «molt insistent» l'ús de mascareta

D'altra banda, en ser preguntada sobre si una possibilitat era tornar a fer obligatòria la mascareta a l'exterior, Cabezas ha reconegut que «seria impossible» en el marc legislatiu actual. Tot i això, ha recomanat, en nom del Govern, el seu ús de manera «molt insistent».


Cabezas ha destacat la importància de la vacunació, però ha insistit que és necessari que es continuïn mantenint les mesures de protecció individual. Entre aquestes, l'ús de la mascareta, de què ha dit que el Govern és partidari en exteriors: «La mascareta és important tenir-la».