Una infermera, de cara, rep un pacient en una carpa per realitzar una prova PCR

La Covid, totalment desbocada: Indicadors disparats i creix la pressió hospitalària

La pandèmia es complica a Catalunya. Alguns indicadors, als nivells de la tercera onada

La Covid-19 a Catalunya es troba totalment desbocada. Aquest diumenge, dia 4 de juliol, el Departament de Salut de la Generalitat ha actualitzat les dades sobre la pandèmia. Una actualització que aporta ben poques bones notícies, ja que continuen augmentant dràsticament els indicadors i, ara també, ho fa la pressió hospitalària. D'altra banda, també s'han notificat dues noves defuncions.

De fet, alguns indicadors com el risc de rebrot (actualment a 679), se situen a nivells de la segona onada de la pandèmia, que es va produir a principis d'aquest 2021. Quelcom similar passa amb el número de contagis confirmats. La principal diferència amb anteriors onades és que, tot i que la situació actual també és preocupant, la campanya de vacunació està evitant que s'estigui vivint un drama encara més gran.

Indicadors disparats: El risc de rebrot, als nivells de la segona onada

Els indicadors que marquen l'estat de la pandèmia de la Covid-19 continuen disparats, seguint la tendència dels últims dies. La velocitat de propagació, coneguda com a Rt, puja dràsticament fins als 2,50. Això significa un augment del 0,40 respecte a les dades facilitades fa 24 hores.

El risc de rebrot també ha patit un increment important en les últimes 24 hores. Avui diumenge, aquest indicador puja 241 punts, trobant-se actualment en 679. Aquesta xifra se situa a nivells de la segona onada, al gener d'aquest 2021, quan hi havia confinament municipal i restriccions en el comerç, l'esport i la restauració. Només la campanya de vacunació està evitant, per ara, que s'hagin de prendre mesures més dràstiques.

Contagis a l'alça

Un dia més, s'han notificat molts contagis: en les últimes 24 hores que hi hagin 3.286 casos de Covid-19 confirmats. Es tracta d'una xifra més baixa dels últims dies, un fet lògic tenint en compte que ens trobem en ple cap de setmana i això fa que es detectin menys casos. Tot i això, més de 3.000 notificats és una dada considerable precisament per trobar-nos en diumenge.

La incidència acumulada a 14 dies també puja i passa de 217,78 a 280,18, mentre que el 13,25% de les proves de la darrera setmana han donat positiu.

També puja la pressió hospitalària

Si hi havia un factor mínimament tranquil·litzador en el recent l'augment dels indicadors era que, de moment, aquest no es reflectia als hospitals catalans. Doncs bé, sembla que avui diumenge ha canviat aquesta tendència. I és que, en les últimes 24 hores, hi ha 49 pacients més ingressats amb problemes relacionats amb la Covid-19, fent un total de 522. També creix la pressió hospitalària a les UCI amb 3 pacients crítics més que ahir (amb un total de 123).

Finalment, en les últimes 24 hores s'han notificat 2 morts més. Això fa que la xifra total de defuncions relacionades amb la Covid-19 a Catalunya des de l'inici de la pandèmia sigui de 22.270.