Mentre fa unes setmanes a Espanya semblava regnar un clima de tranquil·litat i positivitat que fa a la covid, en els últims dies la cosa sembla haver canviat bastant. Malgrat que la vacunació avança a bon ritme, hi ha factors que encara fan que l'estiu es pugui complicar.
Bona prova d'això és el que ha succeït en els últims dies a Mallorca. Un gran brot de contagiats després que centenars de joves hagin anat a l'illa en viatges de fi de curs i similars.
Com diem, encara que aquest cas concret hagi estat tan noticiable, la veritat és que no es tracta de l'única situació així que s'ha produït. Però aquest no sembla que hagi de ser l'únic problema que hi pugui haver aquest estiu.
Per fer-nos una idea d'allò que podria succeir en els propers mesos cal tenir diverses coses en compte. D'una banda hi ha el tema de la vacunació: Espanya està avançant a passos de gegant en l'administració de les dosis i això ha creat un escenari de positivisme.
No obstant això, la veritat és que no tot es basa en les vacunes. Sí que és cert que com més persones estiguin vacunades millor, però hi ha altres aspectes que fan que encara hi hagi perill.
L'oci nocturn fa créixer els contagis entre els joves
Un d'aquests factors de risc seria l'oci nocturn. Mentre que l'estiu passat aquest es trobava totalment tancat —ja que s'acabava de sortir del confinament domiciliari— en aquests mesos la cosa ha canviat.
Amb les bones dades que s'havien aconseguit a Espanya en els últims mesos i la caiguda de l'estat d'alarma, les comunitats van començar a eliminar restriccions.
Tant és així que es va arribar fins i tot a reobrir l'oci nocturn. Ara això suposa ja un problema important, ja que és precisament aquí on podrien produir-se el gran gruix dels contagis que hi hagi properament. Cal tenir en compte que, en general, els usuaris d'aquest oci nocturn serien els joves, justament el col·lectiu de persones que encara no ha estat vacunat.
Precisament és aquí on resideix el problema i és per això que algunes comunitats ja es plantegen tornar a tancar establiments d'aquest sector davant el risc que pugui existir.
L'adeu a les mascaretes podria portar a un relaxament
D'altra banda, hi ha el problema de les mascaretes. És cert que el fet que no sigui obligatori portar mascareta al carrer no hauria d'influir molt en els contagis. De fet, són molts experts els qui asseguraven que aquesta mesura era innecessària.
No obstant això, sí que podria canviar la forma d'utilitzar-les en altres àmbits. El fet d'haver tret la seva obligatorietat en exteriors pot provar que ja no es tingui tan present aquesta mesura.
Així doncs, podria arribar a passar que moltes persones es relaxin amb això i deixin d'utilitzar-les també en altres espais. Per exemple, domicilis privats, transports públics o fins i tot en exteriors amb grans aglomeracions, on sí que és obligatori utilitzar-les. Es tractaria d'una cosa perillosa, ja que la mascareta és una de les poques formes que tenim de protegir-nos contra el contagi de coronavirus.
La variant Delta, perillosa pel seu ràpid contagi
Un altre d'aquests factors que podrien causar problemes aquest estiu és la variant de la covid coneguda com a Delta, és a dir, la que es va detectar per primera vegada a l'Índia.
Segons s'ha pogut saber, amb dades que ha donat el Centre Europeu per al Control de les Malalties, aquesta variant seria un 60% més transmissible que la soca original.
Això vol dir que, malgrat que els seus efectes no serien pitjors que els del coronavirus normal, els contagis que provoca sí que podrien ser més. Això unit a tots els aspectes esmentats anteriorment pot fer que aquest estiu no vagi tan bé com molts esperaven en un primer moment.
[predef]catalunya-diari-625[/predef]