El Govern de Balears ha notificat altres tres positius entre els estudiants confinats en un hotel de Mallorca. Així, se sumen a altres nou joves que ahir també van obtenir el mateix resultat després de fer una segona prova PCR. A la primera, tots ells havien donat negatiu.
Aquest fet confirma les precaucions que l'executiu balear havia pres per tallar el 'macrobrot' que ja afecta 12 comunitats autònomes. Així i tot, han informat que compliran amb la decisió judicial i els joves que donin negatiu podran tornar a casa.
Després dels nous casos confirmats, 77 adolescents hauran de romandre confinats a l'hotel Palma Bellver. La resta tornaran als seus llocs de residència gràcies a un vaixell noliejat pel govern balear i en el qual viatjaran en grups bombolla. La intenció és evitar que, si finalment estan contagiats, segueixin transmetent la malaltia a altres ciutadans.
[predef]catalunya-diari-625[/predef]
El Govern balear defensa la seva decisió de confinar diversos centenars de joves a l'hotel per precaució. I és que exposa que van tenir contacte estret amb positius confirmats i que havien de guardar quarantena per evitar més transmissió.
El jutjat, en canvi, creu que l'Executiu no ha acreditat relació entre tots els joves i els positius confirmats. Considera, doncs, que es vulneren els drets fonamentals dels joves que hagin donat negatiu.
El Govern balear acata la decisió, però la recorrerà
Fonts de l'Administració han destacat que era important mantenir controlat el grup precisament per vigilar nous positius. Alguns dels joves confinats que van donar negatiu en una primera prova PCR han acabat donant positiu després. Així mateix, el Govern defensa que és probable que en la primera prova encara estiguessin incubant el virus.
Va ser durant el dia d'ahir, poc després de conèixer la decisió judicial, quan es van conèixer els primers nous positius. El Govern va assegurar sis dels 181 joves que havien de ser desconfinats acabaven de donar positiu en una nova prova.
Davant aquestes circumstàncies, Francisca Armengol, presidenta del Govern balear, va anunciar que recorreran la sentència. Creuen que la decisió «va contra la salut de tots i el criteri científic que tantes vides ha salvat a les illes».
Més enllà d'això, també han demanat a la població, especialment als joves, que tinguin més responsabilitat. Han demanat als joves confinats que segueixin a l'hotel tot i haver donat negatiu per guardar la quarantena.
Per als que decideixin marxar, el Govern balear noliejarà un vaixell 'bombolla' perquè puguin tornar a la península. Un cop allà, demana als joves que no agafin altres transports públics de cap manera per evitar possibles contagis.
Serà el Ministeri de Sanitat qui gestioni el transport dels menors a les diferents comunitats autònomes. D'aquesta manera, s'intentarà que els joves segueixin tan aïllats com sigui possible per acabar la seva quarantena a casa.
El 'macrobrot' arriba ja a 13 comunitats autònomes
El que va començar com uns quants viatges d'estudis a Mallorca s'ha convertit en el brot més gran de Covid-19 conegut al món. Mai abans en tota la pandèmia s'havia detectat un brot tan gran amb un focus de contagi en comú.
De moment, segons les últimes dades, ja hi ha gairebé 2.000 joves contagiats en tretze comunitats autònomes diferents. L'última a confirmar casos relacionats amb aquest brot va ser Astúries, augmentant així la llista fins als 1.824 contagiats totals.
A més, a tot Espanya hi ha ja 5.978 persones en quarantena. Les comunitats afectades són Madrid, València, Múrcia, Andalusia, País Basc, Galícia, Castella-la Manxa, Castella i Lleó, Aragó, Balears, Catalunya, Extremadura i Astúries.
L'amplitud del brot va obligar al Ministeri de Sanitat a actuar i a exercir de coordinador entre els protocols de les diferents autonomies. De moment, la majoria de casos detectats són asimptomàtics o lleus, tot i que ja hi ha hagut transmissió secundària a altres persones.
No obstant això, un jove de 18 anys va haver de ser ingressat a l'UCI de l'hospital d'Elx després d'empitjorar el seu estat. Els experts han aprofitat per recordar que encara que els joves tinguin menys probabilitats d'emmalaltir, segueix sent possible. Així, volen demanar precaució i respectar les mesures sanitàries encara que les restriccions generals s'hagin relaxat.
«L'entrada a l'UCI d'un jove amb COVID es produeix típicament en 1 de cada 1.000 casos», asseguren. Lamentablement, l'estadística s'ha complert i recorden que entre un 1% i un 4% dels joves que pateixen Covid necessiten atenció hospitalària.