Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Pla detall d'un passaport sanitari

Ja és obligatori: El document que has de portar per viatjar aquest estiu per Europa

El passaport sanitari entra en vigor a tota la UE

El passaport sanitari ha entrat en vigor aquest dijous de manera oficial a tota la Unió Europea. El certificat, que és gratuït, permet demostrar a través d'un codi QR digital o en paper la vacunació, que s'ha passat la covid-19 en els darrers sis mesos o que la persona té un test amb resultat negatiu. 

El passaport sanitari permet viatjar sense restriccions addicionals com quarantenes. Ara bé, els estats poden imposar noves restriccions en cas d'empitjorament de la situació sanitària. El passaport sanitari té una durada de 12 mesos. 

Alguns estats, entre els quals hi ha Espanya, ja l'utilitzaven abans de la data oficial d'entrada en vigor de la legislació.

Països com Grècia, Alemanya o Espanya van començar a utilitzar-lo abans

A l'Estat espanyol són les comunitats autònomes les que expedeixen el certificat covid. Per viatjar dins de la Unió Europea no és obligatori tenir el passaport sanitari, però el document sí que està pensat per agilitzar els tràmits de control sanitari durant els desplaçaments.

El sistema que permet la interoperabilitat del certificat entre els estats estava en marxa des de l'1 de juny. Per aquest motiu, alguns països, entre ells Grècia, Alemanya o Espanya, van començar a utilitzar-lo abans. Fins a aquest dijous, però, els estats s'hi sumaven voluntàriament.

L'Agència Catalana de Turisme preveu que l'activitat es recuperi fins a un 60%

L'Agència Catalana de Turisme preveu que l'activitat del sector es recuperi entre un 50% i un 60% aquest any. Això és el que ha assegurat aquest dimecres el director de l'agència, David Font, en un acte a Amsterdam per promocionar el turisme a Catalunya. 

Segons Font, la recuperació de l'activitat turística estarà impulsada per la recuperació del turisme de vacances, però també per la represa dels congressos i els viatges de negocis. «Estimem que l'estiu del 2021 serà millor que el del 2020», ha dit Font tot subratllant que encara hi ha mercats que no poden arribar fàcilment a Catalunya per les restriccions. «Tenim un optimisme moderat», ha afirmat.

Pel que fa a les restriccions als turistes del Regne Unit, un dels principals mercats per a Catalunya, Font ha confiat que el govern britànic i l'espanyol «flexibilitzin les restriccions» en les pròximes setmanes o mesos. Amb tot, ha assegurat que cal mantenir mesures per frenar la transmissibilitat de les variants.

Per Font, el passaport sanitari europeu dona «seguretat» tant als ciutadans com al sector. Pel que fa als turistes de fora de la Unió Europea, el director de l'Agència Catalana de Turisme ha apuntat que espera que arribin ciutadans dels Estats Units a Catalunya aquest estiu perquè les aerolínies ja estan recuperant les connexions. Tanmateix, ha admès que «costarà» recuperar el nivell de connexions previ a la pandèmia.

En canvi, l'Agència Catalana de Turisme preveu que els turistes asiàtics triguin més a arribar. Font ha apuntat cap a finals d'any o fins i tot principis del que ve.

El Grand Tour de Catalunya

En el marc de l'aturada a Amsterdam de la gira de l'Agència Catalana de Turisme per les capitals dels principals mercats emissors de turistes a Catalunya per promocionar el territori, el conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, ha intervingut a través d'un vídeo en què ha defensat que Catalunya està «plena d'atractius». «Hi ha una Catalunya feta a mida per a tothom», ha reivindicat.

En l'acte de promoció del turisme a Catalunya a Amsterdam hi ha intervingut també la directora de l'oficina de l'Agència Catalana de Turisme pel Benelux, Inma Ballestín. També el director del Patronat de Turisme de les Terres de Lleida, Juli Alegre, i el director del Patronat de Turisme de la Costa Brava, Norbert Bes.

Ballestín ha explicat la destinació catalana a través d'una ruta per tot el territori davant mitjans de comunicació, 'bloggers' i 'influencers' amb l'objectiu de promocionar al Benelux el turisme a Catalunya. Al seu torn, Alegre i Bes han explicat les especificitats turístiques dels seus territoris.

Principals mercats turístics

El Benelux és el cinquè mercat emissor de turisme a Catalunya amb 758.600 i 375.400 turistes procedents dels Països Baixos i Bèlgica, respectivament, el 2019. Aquests visitants van generar una despesa de 747,6 milions d'euros en el cas del mercat dels Països Baixos i 472,2 milions en el cas del mercat belga. La despesa total va ser de 1.219,8 milions el 2019.

Amb més de quatre milions de turistes el 2019, França és el principal mercat emissor de turistes a Catalunya. A França la segueixen el Regne Unit amb més de dos milions de turistes i Alemanya amb 1,4 milions de turistes.

Dels 19,3 milions de turistes que van visitar Catalunya el 2019, 13,5 milions provenien de França, el Regne Unit, Alemanya, Espanya i el Benelux.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]