Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Pla d'una mà amb bitllets per ingressar a un caixer automàtic

La multa que et pot posar Hisenda pels diners en metàl·lic que tens a casa

L'Agència Tributària pot rastrejar els nostres diners en efectiu si es donen una sèrie de condicions

Tenir certes quantitats de diners en efectiu és una cosa habitual en les nostres vides quotidianes. Malgrat que els pagaments que efectuem com a consumidors va guanyant importància l'ús de la targeta de crèdit, el metàl·lic continua sent vital en el dia a dia.

Hi ha diversos motius pels quals tenim 'cash' a casa: des de la comoditat de fer petits pagaments diaris fins al simple costum de reservar diners fora del compte bancari.

Es tracta d'una pràctica habitual en moltes llars d'Espanya i, cal dir-ho, és perfectament legal. No hi ha inconvenient jurídic a tenir diners en efectiu a casa nostra, però sí que s'ha de tenir en compte un fet. Qui el tingui, ha de saber que Hisenda pot investigar la tinença i l'origen d'aquests diners si sobrepassa determinades quantitats.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

Hisenda pot investigar els diners en metàl·lic que tinguem a casa

L'Agència Tributària té informació directa de totes les retirades o ingressos de diners. Tant de bitllets de 500 euros com de qualsevol ingrés o moviment que superi els 3.000 euros.

I és que les entitats bancàries estan obligades a passar aquesta informació a Hisenda, que supervisa tots aquests moviments. A partir d'aquest control, Hisenda no anirà més enllà si considera que aquests moviments no són sospitosos de res.

Però, per contra, pot iniciar una investigació si hi ha alguna cosa que no li encaixa. L'Agència Tributària pot requerir qualsevol ciutadà que acrediti els diners en metàl·lic del qual disposa i, sobretot, que justifiqui la seva procedència.

És per això que, per evitar problemes d'aquesta mena, la recomanació és declarar correctament aquests diners, tal com informa aquest dijous 'El Economista'.

La tinença de diners en efectiu a la nostra llar ha de ser declarada, igual que si el tinguéssim en un compte bancari. Aquesta és una forma d'anar un pas per davant i d'evitar investigacions d'Hisenda que ens obliguin a informar de la procedència de diners en metàl·lic.

El més habitual és declarar aquestes quantitats en la declaració de la renda, on pot catalogar sota diverses categories. Sigui procedent de rendiments de la feina, de capital mobiliari o immobiliari o d'activitats econòmiques, la declaració de la renda és una ocasió per declarar el metàl·lic que tenim a casa.

Els possibles problemes que pot comportar el fet de tenir diners en efectiu parteixen del moment en què es tenen i no s'han declarat o s'ha fet tard. Les possibles multes d'Hisenda poden variar. Tant si el contribuent declara tard els diners, com si ho fa només després d'una notificació de l'Agència Tributària.

En aquest últim cas, la sanció econòmica podria obligar-lo a pagar un recàrrec d'entre el 50 i el 150% dels diners en metàl·lic no declarats. És important, doncs, conèixer aquesta informació a fi i efecte d'evitar investigacions i possibles multes per part de l'Agència Tributària.

Altres 'perills' de tenir diners en efectiu a casa

No hi ha dubte, doncs, que Hisenda representa un 'perill' per a aquells que guarden diners en efectiu a casa sense declarar-ho. Però cal recordar que mantenir diners en metàl·lic a les nostres llars pot representar altres amenaces que hem de tenir en compte. Una d'elles, és clar, és la possibilitat d'un robatori a l'interior del nostre domicili, que pot acabar amb la sostracció dels estalvis en metàl·lic.

Per això es recomana amagar bé els diners i tenir el mínim possible a casa. Cada any, es calcula que a Espanya hi ha més de 70.000 robatoris amb violència en domicilis. La tinença de metàl·lic a casa, doncs, pot representar un perill no tan sols per les multes d'Hisenda, sinó per la mateixa seguretat dels diners.