Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Centenars de persones bevent al carrer sense respectar les mesures anticovid

Els investigadors alerten amb la variant Delta: estan «abaixant la guàrdia»

El BIOCOMSC calcula que probablement la variant Delta ja representa el 50% dels contagis a Catalunya

La variant Delta de la covid-19 ha arribat a Catalunya per quedar-s'hi. L'investigador del BIOCOMSC, Daniel López Codina, ha assegurat que aquesta variant ja representa «probablement» el 50% dels contagis a Catalunya. 

El creixement, però, no és homogeni arreu del territori. Mentre a Barcelona és molt important, a la demarcació de Lleida, per exemple, no ho és. Tot i això, les prediccions de l'investigador a RAC1, calculen que el creixement de casos actuals continuarà fins al 9 de juliol. 

López Codina, per aquest motiu, ha demanat que es facin campanyes de sensibilització entre els més joves. Un col·lectiu que encara no ha estat vacunat i ha protagonitzat diversos brots de coronavirus arreu de Catalunya en viatges de final de curs. 

Si el creixement segueix, l'investigador explica que caldrà plantejar frenar el relaxament de mesures o, fins i tot, «fer algun pas enrere».

Un creixement «més ràpid» dels casos

En les últimes dades de setmanes anteriors, la variant Delta ja se situava en el 30%. Ara es calcula que suposen la meitat dels casos a Catalunya. López Codina veu clar que aquesta variant s'anirà estenent i que la forma de fer-hi front és la de sempre: evitar contactes, situacions de risc i «guanyar temps» amb la vacunació.

El BIOCOMSC constata que el creixement de casos és «més ràpid» del que es voldria. L'investigador no ho considera preocupant, perquè els efectes no són els mateixos que fa uns mesos. 

Tot i això, s'ha mostrat preocupat per la franja d'edat entre 60 i 69 anys que encara no tenen la segona dosi de la vacuna. D'aquesta manera la variant Delta pot provocar-los més problemes. La població jove, on estan augmentant els casos, la incidència és més del doble que la mitjana de la població catalana. 

L'investigador creu que alguns membres d'aquest col·lectiu més jove estan «abaixant la guàrdia» i, per això, ha fet una crida a fer una campanya de conscienciació en aquesta població a través dels seus mitjans habituals.

Les prediccions situen el creixement de contagis fins al 9 de juliol. L'investigador ha demanat actuar, encara que sigui amb campanyes de sensibilització. També ha avisat que pot provocar una situació en què calgui «plantejar no només frenar el relaxament de mesures, sinó potser fer algun pas enrere».