Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha anunciat canvis que ja s'han implantat a l'atenció primària catalana.

Nou protocol als CAP: els tipus de tests Covid que es deixaran de fer a Catalunya

Aquesta és una de les mesures de nou protocol per descarregar de feina l'atenció primària davant l'auge de contagis i la necessitat de continuar amb el ritme de vacunació

L'atenció primària del sistema sanitari català ha introduït alguns canvis per mirar d'alleugerir la sobrecàrrega i la pressió de feina que els centres d'atenció primària (CAP) estan patint amb l'increment de contagis de les darreres setmanes. D'entre les novetats, la més destacada és que els contactes estrets de positius que siguin asimptomàtics i hagin estat vacunats amb la pauta completa no caldrà que se sotmetin a tests Covid.

Aquesta reestructuració del funcionament va arribar als centres sanitaris el passat divendres, i des d'aquest dilluns s'explica als professionals de la salut. De fet, precisament, va ser plantejada i confeccionada els darrers dies de la setmana passada, vistes les xifres de contagis i l'augment imparable dels indicadors de la Covid-19. I és que els CAP són, ara, els més afectats pel nou repunt de casos positius. Així ho ha explicat la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, a 'El Matí de Catalunya Ràdio'.

«Estem treballant per racionalitzar les proves»

 

En paral·lel a aquest anunci, la responsable ha reiterat la preocupació de les autoritats davant l'empitjorament dels indicadors. A més, ha explicat que el Govern està estudiant mesures i recomanacions, que el Govern aplicarà aquests canvis que té sobre la taula «si ho veu convenient».

Però sigui com sigui, pel que fa als canvis en el control dels contactes dels positius, Cabezas ha anunciat que el nou protocol implica «racionalitzar» les proves. En aquest sentit, la secretària ha explicat que cal canviar els protocols actuals per fer-los més adequats. Tal com explica, els protocols actuals, amb entrevistes molt llargues, estaven pensats per a situacions de pocs contagis però de més gravetat i amb més simptomatologia.

En canvi, actualment la situació és inversa: molts dels casos tenen una simptomatologia lleu. També s’estudien canvis en les proves. «Estem mirant quan és necessari fer la prova”, ha explicat la secretària de Salut Pública, i quan cal fer un test d’antígens o una PCR.

Salut també estudia mesures aplicables a l’oci nocturn

El Departament de Salut també estudia implantar els tests d’antígens per accedir als locals d’oci nocturn. Tal com ha explicat la secretària de Salut, el Departament de Salut conversa amb el sector per concretar la manera de fer-ho. Especialment, s'està tenint en compte la consideració de la patronal Fecasarm, que ha qualificat d’inviable fer les proves a les entrades dels locals.

«Seria impossible» tornar a obligar a dur mascareta a l'exterior

D'altra banda, tal com ha informat 'CatalunyaDiari', Carmen Cabezas ha reconegut que «seria impossible» tornar a fer obligatòria la mascareta a l'exterior en el marc legislatiu actual. Tot i això, ha recomanat, en nom del Govern, el seu ús de manera «molt insistent».


Cabezas ha destacat la importància de la vacunació, però ha insistit que és necessari que es continuïn mantenint les mesures de protecció individual. Entre aquestes, l'ús de la mascareta, de què ha dit que el Govern és partidari en exteriors: «La mascareta és important tenir-la».