Tothom ha esperat l'arribada de l'estiu com a punt final de les prohibicions que acompanyen els ciutadans en el dia a dia. La pressió de la Covid ha canviat els hàbits, i l'inici del període estival ha estat perfecte per reprendre la normalitat. Almenys ho seria si alguns fossin més responsables, perquè des de diverses comunitats autònomes ja es preparen mesures restrictives més dures.
L'empremta que ha deixat el coronavirus tant en matèria de salut, com en l'economia, no és una situació que es resolgui en dos dies. Tampoc ajuden les contínues aturades a les desescalades a causa d'un grup generacional que no comprèn més limitacions. El nexe que permetia l'estabilitat en aquests sectors eren les limitacions de mobilitat, tocs de queda, o l'ús de mascareta en exteriors.
El passat 26 de juny s'aixecava l'última de les normes, amb motiu d'impulsar tant el turisme com l'hostaleria. El temps que ha acompanyat els estiuejants també ha ajudat al fet que les platges s'abarrotin i les reserves hoteleres comencin a cobrir-se. A més també ha d'avaluar-se l'estratègia de vacunació coordinada que es promulga des de la Unió Europea.
Cada vegada hi ha més facilitats per viatjar entre països membres gràcies al passaport Covid. Des que va entrar en vigor el passat 1 de juliol, acumula més de 3 milions de descàrregues al nostre país. Del total de la població espanyola es calcula —per les dades del Ministeri de Sanitat— que el 39% ja està immunitzada. En la línia d'aquesta bona nova, el 55% ja té almenys una dosi injectada.
Els contagis augmenten
Aquesta onada de positivitat contra el patogen també té un costat amarg. Les dades que es reporten sobre l'expansió de virus continuen creixent, i ho han fet des que va arribar l'estiu. Encara que de moment només es tracta de malalts i no de morts, la veritat és que la preocupació s'accentua en l'àmbit sanitari.
La incidència en els últims 14 dies ha pujat fins als 152 casos per cada 100.000 habitants, segons recull Sanitat. Aquesta referència resulta alarmant si es sospesa que fa dues setmanes la xifra arribava als 90. Una quantia que encara va ser més reduïda durant l'inici del mes passat, tractant-se d'una de les mitjanes més baixes de tot el 2021.
Hi ha dos factors segons els experts epidemiològics que han agreujat la situació. El primer d'ells és la propagació de la variant de Delta, que és més contagiosa, i ha afectat els joves d'entre 12 i 29 anys. És normal que siguin els principals afectats, ja que pràcticament no han estat vacunats. La incidència en aquesta franja d'edat se situa en els 400 punts.
A Madrid, la variant suposava la setmana passada un 2,7% del total de casos reportats. A Catalunya aquesta xifra augmenta fins al 30%, on ja s'estima que sigui la dominant.
Els joves, assenyalats
El director del CCAES, Fernando Simón, va atribuir l'augment de la xifra d'afectats als estrats més joves de la població, sobretot posant com a exemple el 'megabrot' d'estudiants que van viatjar a Mallorca amb motiu de fi de curs. L'aventura es va saldar amb quasi dos mil contagiats d'entre 12 comunitats.
Entre els malalts, es van registrar gairebé un centenar de casos de la variant Índia. És per això que algunes regions ja estan movent fitxa de cara a restringir certes activitats socials. Territoris com Catalunya, Andalusia o la Comunitat Valencianahan decidit ajornar la desescalada.
Tant a Navarra, com a Galícia, no es descarta que els escenaris que s'estan donant puguin repercutir en la salut pública. Per això es mantenen a l'espera, amb la possibilitat de realitzar alguna modificació legislativa. La resta de comunitats també han reportat un increment en els ingressos hospitalaris, situació que esperen, no vagi a pitjor.
[predef]catalunya-diari-625[/predef]