Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Josep Maria Argimon en roda de premsa, a Alcarràs, el 17 de juny de 2021

El conseller Argimon alerta sobre l'atenció primària: «La situació és complicadíssima»

Avança que avui s'estudiaran canvis en els protocols i reclama un «esforç» de prevenció a la ciutadania

L'increment de casos de Covid-19 en la darrera setmana a Catalunya comença a traslladar-se als CAP. En aquest sentit, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha reconegut aquest dilluns que la situació als centres d'atenció primària és «complicadíssima» per l'alta afluència de persones joves que, tot i presentar símptomes lleus o molt lleus de la Covid-19, s'han de tractar igual que la resta.

En aquest sentit, Argimon ha afegit que aquesta situació està tensionant un sistema que està portant el pes del procés de vacunació. Davant això, el conseller ha anunciat que avui mateix s'estudiaran possibles canvis en els protocols d'atenció clínica als ambulatoris i ha reclamat un «esforç» a la ciutadania per seguir les mesures anti-Covid. A més, ha manifestat que es percep «una baixa sensació de risc» quan la pandèmia no s'ha acabat, ja que es manté una alta taxa d'incidència.

Els hospitals no assumiran tasques de l'atenció primària

Davant l'increment dels contagis i les particularitats dels nous contagiats, el conseller de Salut ha reconegut que «tot està en estudi», però que «no especularà» sobre noves restriccions o canvis en les mesures de prevenció fins que no estiguin preses les decisions.

Al voltant de la pressió als CAP, Argimon ha descartat que els centres hospitalaris assumeixin tasques pròpies de l'atenció primària més enllà de la permanent col·laboració entre ambdues que ja existeix. Aquí, per exemple, ha recordat que els hospitals estan fent proves PCR, però ha insistit que seguiran fent la seva feina de manera independent.

El personal d'atenció primària «ho està donant tot»

El conseller de Salut, després d'inaugurar el centre de naixements Casa Laietània de l'Hospital Germans Trias de Badalona, ha recordat que el personal de l'atenció primària «ho està donant tot» per fer avançar el procés de vacunació i que el millor homenatge que se'ls pot fer és seguir les mesures de prevenció i protecció per no col·lapsar els ambulatoris.

Argimon ha recordat que molts professionals estan doblant torns o treballen els caps de setmana per compaginar la seva feina diària als CAP amb l'administració de vacunes i que carregar-los més de feina els portarà al límit. «No hem d'oblidar que la setmana passada es van administrar 723.000 vacunes, pràcticament el 10% de la població», ha assenyalat.