Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Plàtans

La coneguda cadena de supermercats que aposta clarament per productes espanyols

Destaca la sostenibilitat del plàtan de les Canàries per la seva forma de cultivar-se

La procedència d'un producte sol ser notícia quan els consumidors no hi estan del tot conformes. Sobretot, es queixen quan veuen que és procedent de l'estranger tenint a Espanya una producció pròpia.

El que per a alguns compradors és una cosa que no té importància, per a d'altres en té i molta, més encara quan en poden ser uns dels afectats. Per exemple, en trobem un cas quan es va fer viral que les taronges procedien d'Àfrica i van deixar en un segon pla els productors valencians.

En aquest cas, es va destacar el risc que podia contraure per al consumidor aquest producte arribat des del continent africà sense controls sanitaris i amb productes tòxics. Els mateixos agricultors van denunciar haver de tirar o regalar la seva producció per falta de compradors pel reetiquetatge de les taronges valencianes.

Així com passa amb aquest producte, passa amb molts altres. Al capdavall, el perjudicat és el productor espanyol i el seu sector. Per això, quan una cadena de supermercats aposta fortament pel producte nacional, s'ha d'agrair i, per tant, també ha de ser notícia.

Aldi
Aldi es compromet amb el producte nacional. | Aldi

Aldi es compromet amb el producte nacional

El compromís d'Aldi amb el producte nacional s'ha incrementat recentment. Un exemple clar és que l'any passat la cadena alemanya va incrementar en un 10 % la compra de productes espanyols. Aquests són, sobretot, frescos, incloent-hi fruita, verdura, carn i peix.

Concretament, van adquirir més de 123.000 tones de producte cultivat i elaborat a territori nacional. Caldrà esperar l'increment d'aquest any, però sí que se sap que del 2021 al 2022 la compra d'aliments d'Espanya va pujar un 5 %.

Molts plàtans.
L'any passat Aldi va vendre 3.500 tones de plàtans de les Canàries. | Getty Images

Per poder abastir aquest tipus de productes, Aldi ha decidit establir una relació de confiança amb més de 400 proveïdors nacionals. Aquests compleixen els estàndards de sostenibilitat per ser respectuosos amb el medi ambient, cosa que concorda amb la filosofia de l'empresa. D'aquesta manera, la cadena de supermercats alemanya aconsegueix, per una banda, aconseguir un producte que s'emmarca dins dels estàndards de qualitat; de l'altra, contribuir a l'economia nacional recorrent a productors espanyols que busquen donar sortida a la seva producció.

Aposta per la sostenibilitat del plàtan de les Canàries

L'any 2021 va ser quan Aldi va desembarcar a les Canàries. En plena expansió per Espanya, la cadena ja té 10 botigues a les illes, que segurament augmentaran. Pel que fa al plàtan de les Canàries, el vincle ve propiciat per la sostenibilitat d'aquest producte, que s'integra al pla específic de la cadena.

De fet, l'únic proveïdor que té Aldi de plàtan de les Canàries és La Fast. Si tenim en compte les xifres, l'any passat la cadena alemanya va vendre 3.500 tones de plàtans. Cal destacar que un 25 % d'aquestes vendes van ser de plàtans ecològics. Des d'Aldi van afirmar que això demostra «la responsabilitat del producte en el cultiu i en tota la cadena de valor».

Aquest 2023 Aldi continua amb la seva aposta pel plàtan de les Canàries al seu Pla de Sostenibilitat. S'hi centra en aliments bàsics per al dia a dia i hi destaca aquest producte. El defineix com a «únic», ja que general més de 12.000 llocs de treball i manté la població de zones rurals, cosa que contribueix a la sostenibilitat social i econòmica espanyola.

El proveïdor d'aquest aliment també posa èmfasi que el plàtan de les Canàries és «l'únic sector agrícola a Espanya amb una certificació d'empremta de carboni, ja que genera una quantitat d'emissions de CO2 molt inferior a altres cultius». Així mateix, ho descriu com un cultiu «totalment artesanal» que compta amb un control biològic sense herbicides. Per això, a l'hora de prevenir les plagues, es duen a terme mesures que no influeixen negativament en el producte.