Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Muntatge amb imatge d'una persona traient bitllets d'un caixer i dos cercles amb els logos de CaixaBank i BBVA

Un conegut banc assenyala el gran risc que tenen BBVA i CaixaBank

BBVA i CaixaBank, afectades per la situació delicada d'una empresa

Un conegut banc ha posat en alerta BBVA i CaixaBank. Es troben en un punt de risc a causa de la seva participació en l'accionariat d'una empresa destacada.

Barclays és l'entitat que ha fet saltar totes les alarmes a causa de la situació preocupant que travessa Telefónica. La companyia de telecomunicacions intenta aconseguir el reconeixement del parquet. No obstant això, es troba en una posició força compromesa, fins al punt d'afectar BBVA i CaixaBank, tal com revela aquest banc.

En un informe a què va tenir accés Economía Digital es recull la situació de negoci de les dues companyies financeres. S'hi inclouen també els possibles riscos a què s'enfronten i és en aquest punt on entra a escena Telefónica. La casa d'anàlisi detalla que la pèrdua en el valor de l'empresa presidida per José María Álvarez-Pallete suposa un contratemps per a CaixaBank i BBVA. Cal recordar que els dos bancs tenen una participació dins de l'operador del 4,8 %.

Males notícies que s'estenen a la banca espanyola

Aquest assenyalament suposa un revés dur per a Telefónica. En aquests instants compta amb diversos fronts oberts, encara que no és capaç de tancar-los del tot. En alguns depèn únicament de si mateix, però en altres queda condicionat a tercers.

Façana de la seu de Telefónica, a 6 de març de 2023, a Madrid (Espanya)
La situació de Telefónica esquitxa dos bancs espanyols. | Europa Press

Hi ha diversos assumptes corporatius que es mantenen en l'aire. Les seves filials Tech i Infra continuen sense tenir un futur clar, indica aquest mitjà. Fa un èmfasi especial pel que fa a potencials sortides a borsa o l'entrada de possibles socis.

Tot això fa que el panorama es torni més fosc, sobretot en una època en què el finançament escasseja. Assenyalen que resulta una mica estrany el que ha passat amb aquestes dues filials. Malgrat tenir un gran rendiment, per ara no han aconseguit transmetre aquestes bones sensacions als mercats. Tampoc no hi ha notícies del Pla Estratègic de l'empresa. El mateix Álvarez-Pallete havia avançat fa uns mesos que es produirien unes quantes revisions, però tampoc se'n va saber més.

En vista de tot això, a Barclays van detallar els dubtes que van despertar aquestes xifres entre els inversors. A això cal sumar-hi també la incertesa causada pel sostre del deute als Estats Units, que d'alguna manera va frenar la seva remuntada a la borsa.

Primer plà del cartell amb el logo de l'exterior de les oficines de CaixaBank
CaixaBank i BBVA tenen un percentatge de Telefónica. | Europa Press

Els problemes se li acumulen

El deute de la companyia de telecomunicacions continua concentrant totes les mirades entre la banca d'inversió. La casa d'anàlisi redueix el preu objectiu de Telefónica des de 4,3 € a 4 €, la qual cosa el deixa amb un marge alcista de només un 1,5 %.

Per entendre millor les causes d'aquesta retallada en el preu de Telefónica, caldria viatjar fins a Alemanya. El govern d'aquest país prepara una gran subhasta d'espectre en tres bandes per al pròxim exercici. Això motivarà que les operadores s'hagin de gastar uns 6.600 milions. Els experts de Barclays esperen que el cost per a Telefónica Deutschland s'elevi fins als 2.200 milions el 2024. Tot i això, en un primer moment la seva previsió arribava als 1.000 milions.

Encara que els analistes conserven les previsions d'ingressos i ebitda (sigla anglesa que fa referència a 'benefici abans d'interessos, impostos, depreciació i amortització'), la projecció de deute es dispara per a l'empresa de telefonia, perquè els «costos d'espectre són més alts del que s'esperava». Així, el deute net arribarà l'any que ve als 44.254 milions, que és un 5,1 % més del previst per la casa d'anàlisi.

Tot això també esquitxarà la banca espanyola. Els grans perjudicats seran BBVA i CaixaBank, amb una participació important a l'operadora. A més, aquesta situació d'inestabilitat també pot passar factura als seus resultats.