Les entitats han de tenir molt en compte els desitjos expressos dels clients. Sobretot, han de prestar una atenció especial al tractament de les dades. Si no, es poden enfrontar a quantioses sancions.
Això és justament el que ha passat amb un famós banc espanyol. L'AEPD li ha interposat una sanció per obrir comptes sense comptar amb el permís exprés dels seus clients, cosa que pot acabar afectant la seva bona reputació.
Aquest és el conegut banc espanyol que han sancionat
L'AEPD ha interposat una sanció de 100.000 euros a Ibercaja. La raó ha estat fer ús de dades de terceres persones sense la prèvia autorització que cal. D'aquesta manera, l'entitat bancària infringeix els articles 6.1 i 83.5 del Reglament General de Protecció de Dades o RGPD.
Així es va obrir el procés sancionador
Aquest procés sancionador per part de l'Agència s'iniciava després que el 2021 una afectada posés una reclamació a l'entitat bancària. Ho va fer després de descobrir que el banc havia facilitat, durant la tramitació d'una herència familiar, les dades i els dels fills menors d'edat a l'advocat de la resta dels hereus. Aquest fet no ha resultat impune.
Les dades van ser utilitzades sense consentiment
Segons va explicar l'afectada, les seves dades es van fer servir amb l'objectiu de crear un document privat de participació de bines. En aquell moment, la reclamant no sabia que aquest document existia.
No obstant això, sí que apareixien tant les seves dades com les dels seus fills. A més, ha indicat que Ibercaja va obrir un compte al seu fill per disposar dels fons de l'herència sense haver-lo informat de manera prèvia. És a dir, sense consentiment.
En la reclamació va exposar que se n'havien cedit les dades, les dels fills i les del difunt marit. Entre aquests, es van cedir el DNI, el llibre de família, el certificat de defunció i el compte bancari a l'advocat dels altres hereus. L'advocat, per part seva, els va entregar a l'empresa amb què la persona morta tenia contractada una assegurança de vida. Tot i això, res d'això va quedar acreditat.
L'AEPD va enviar una reclamació a Ibercaja
Al començament del procés, l'Agència va enviar una reclamació a Ibercaja i va obrir el període d'al·legacions perquè el banc es defensés de l'acusació.
En aquell moment, Ibercaja va exposar que les participacions del fons d'inversió adjudicades als hereus s'hi havien de traspassar amb el valor amb què comptaven a la data de la mort de l'interessat per evitar que es creessin plusvàlues.
Ibercaja no tenia autorització per obrir els comptes
D'aquesta manera, Ibercaja també va explicar que havien d'obrir un compte d'administració i custòdia (compte de valors) a nom de cadascun dels hereus. En la seva argumentació, el banc va indicar que tenia el document del mort signat per tots els hereus, però no així per la reclamant. Per això, el repartiment no s'havia pogut fer.
Després, l'AEPD va comprovar que el banc no tenia cap autorització per obrir aquests comptes. Tot i que l'entitat va insistir en la necessitat de fer el tràmit per repartir l'herència i que el 2020 la reclamant va sol·licitar que el procés es tramités.
Aquesta és la sanció a què s'enfronta l'entitat bancària
Des de la Comissió Nacional del Mercat de Valors van resoldre, segons recull Facua, que: «L'obertura d'aquests comptes no s'hauria de fer obligatòriament a la mateixa entitat de la titular morta». A més, es pot fer al banc que decideixin els hereus i el compte es va obrir en una sucursal del banc a Terol, quan la reclamant viu a Saragossa.
Tot i això, Ibercaja no tenia el document d'acceptació i adjudicació signat per tots els hereus. Això va fer que l'Agència considerés que l'obertura de comptes sense consentiment no estava justificada.
Per això, ha imposat una sanció a Ibercaja de 100.000 euros. La multa, no obstant això, de moment no és ferma. L'entitat la pot recórrer a la Sala Contenciosa de l'Audiència Nacional.