El ministre Salvador Illa durant una roda de premsa

La confessió del ministre de Sanitat, Salvador Illa: «És preocupant»

Salvador Illa veu molt probable que es produeixi una segona onada de coronavirus

Des de la tornada a la 'nova normalitat', ja s'han detectat gairebé 120 brots de coronavirus en 15 de les 17 comunitats autònomes del país. El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha confessat aquest dimecres en una entrevista per Catalunya Ràdio que la situació actual «és preocupant». «Des de l'11 de maig hem tingut 118 brots, dels quals 67 estan actius», manifestava. El ministre ha assegurat que en aquests moments els que més l'inquieten són els del Segrià (Lleida) i Mariña  (Lugo), dos territoris on ja s'ha decretat de nou el confinament

No veu necessari decretar l'estat d'alarma

Malgrat aquesta preocupació per l'augment del nombre de contagis, Illa es basa en les dades epidemiològiques actuals i assegura que no creu necessari  tornar a decretar l'estat d'alarma. «Seria  l'últim recurs, però no ho podem descartar», ha dit el ministre durant l'entrevista. Illa ha anunciat que es podria dur a terme una reactivació de l'estat d'alarma si es produís «una transmissió comunitària sostinguda que afectés a una altra comunitat autònoma i que no hi hagués una altra forma  de controlar-la».

«Brots n'hi ha pràcticament en totes les comunitats autònomes i seguirà havent-los. És una situació a la qual ens hem d'acostumar». De moment, les úniques comunitats que se salven del coronavirus són La Rioja i Astúries. El ministre de Sanitat ha confessat que, fins que no hi hagi una vacuna o tractament eficaç contra la Covid-19, «haurem de conviure amb ella». 

«No podem descartar que vingui una segona onada»

Des del principi de la pandèmia, els experts adverteixen que es produirà una segona onada del virus durant els mesos de tardor, quan és habitual contagiar-se de grip o malalties similars. Fins i tot el ministre ha manifestat que «no podem descartar que vingui una segona onada», però assegura que serà més lleu que la primera. «Fa sis mesos no coneixíem aquest virus», deia el ministre, però anuncia que ara ja s'estan prenent totes les  mesures necessàries per controlar-lo i estar preparats per una nova onada.