L'actualitat informativa del principal esport del Camp de Tarragona s'ha vist aturat de forma radical per culpa del coronavirus però això no impedeix que perdi nombre de protagonistes. Tot el contrari. Tot i que la realització d'esport hauria de ser un dels hàbits normalitzats dins de la societat, els estudis demogràfics al respecte deixen clar que no està tan instaurat com hauria d'estar-ho i ara, amb hores i hores de confinament per davant, posar-se a fer exercici és una opció barata, viable, saludable i entretinguda.
[predef]tarragona-digital-84[/predef]
Fer esport sense sortir de casa és possible i no hi ha excusa que valgui: ni la falta d'equipament o material, ni la falta de temps. Únicament queda la falta de voluntat, quelcom que es pot combatre ara més que mai. Jordi Abella, educador físic esportiu i col·legiat nº 9752 del Col.legi dels Professionals de l’AF i l’esport de Catalunya, és contundent: «Més que poder, hem de fer esport; qualsevol persona sana i sense cap patologia, ha d'evitar el sedentarisme i realitzar qualsevol pràctica esportiva a casa és una gran opció. I aquells qui tinguin alguna patologia, la pràctica d'exercici ha de ser pautada per metges i professionals de l'esport en treball d'equip multidisciplinar».
Com fer exercici a casa?
Jordi Abella, relacionat històricament amb el futbol de casa nostra i concretament amb el Nàstic de Tarragona, recomana realitzar una única diària que pot anar a més si millora la condició física, començant amb una suau sessió d'escalfament per engegar una pràctica esportiva de resistència, força i flexibilitat. Aquests tres àmbits de treball són els més assequibles per practicar a casa, ja que no requereixen cap classe de material especialitzat: «Tenir o no material no hauria de ser un hàndicap, amb el nostre cos podem treballar amb autocàrrega i diferents exercicis per mobilitzar els membres inferiors, superiors i el tronc per treballar la força, millorar el sistema aeròbic i no empitjorar la resistència».
No digas que en casa no puedes entrenar!
Muévete!
Entrena tu salud! #trainwithjar#entrenaencasa#entrenamientofuncional#educadorfisicodeportivo#educadorfisico#entrenadorpersonal#preparadorfisico#losexpertosenejercicio#cafydpic.twitter.com/1FAZNPQnOw— ᒍOᖇᗪI ᗩᗷᗴᒪᒪᗩ (@JORDIABELLA) March 14, 2020
Abella comparteix els seus coneixements i algunes de les rutines esportives en el seu compte de Twitter on mostra exercicis bàsics que no requereixen cap material especialitzat: «Tenir maquinària ajuda a aconseguir objectius però no és indispensable per moure's, caminar per casa també és vàlid encara que les distàncies siguin reduïdes, el cos no sap si caminem per la Rambla o per casa i necessitem moviment; ens estem tornant molt sedentaris però el cos està creat per córrer, caçar, saltar, etc». El tarragoní és docent a la Universitat EUSES d'Amposta i dona classes a l'Aula Centre de Formació a Reus, a més de col·laborar en altres centres com el Clini'CAT a reQsports i a RECOVER Cambrils amb extreballadors del Nàstic com Víctor Rodríguez o Fanny Medina.
Espais i recomanacions
El principal problema de fer esport a casa és l'espaidisponible. En el cas de petits pisos, es pot optar per una habitació o un menjador, mentre que cases unifamiliars s'hi pot sumar el jardí: «Com més espai, més mobilitat; amb un jardí es pot muntar un petit circuit però sense sortir de casa, l'ideal és estar tancats; amb una taula, una cadira o un tamboret es poden treballar moltes coses pel que fa a la força». I és que la imaginació és quelcom primordial. Davant la falta de cintes o manuelles, es pot fer servir una ampolla d'aigua de dos litres o una garrafa de cinc.
Encara que sigui quelcom bàsic, cal no oblidar una ventilació de la zona on es practiqui exercici durant i després de la sessió, mantenir una bona hidratació i constància, molta constància. A més, és quelcom que es pot practicar en família: «Es poden aprofitar aquests dies, és un dels aspectes positius de tot plegat; l'element socialitzador adjunt a l'esport». Una relació que va més enllà de les quatre parets de casa. Abella ha decidit compartir alguns consells en el seu compte de Twitter, fet que han seguit altres professionals de la docència esportiva: «Quan un està malalt, va al professional corresponent; amb l'esport ha de passar el mateix i s'han de seguir les nostres recomanacions». Sota el coixinet #EntrenaDesdeCasaConCCAFYDE, diferents llicenciats de les Ciències de l'Activitat Física i de l'Esport comparteixen els seus coneixements de franc mitjançant les xarxes, aportant el seu gra de sorra en aquest moment de la societat tan delicat.
No digas que en casa no puedes entrenar!
Muévete!
Entrena tu salud! #trainwithjar#YoEntrenoEnCasa#entrenadesdecasaconCCAFYDE#entrenamientofuncional#educadorfisicodeportivo#educadorfisico#entrenadorpersonal#preparadorfisico#losexpertosenejerciciopic.twitter.com/SIszn54XBD— ᒍOᖇᗪI ᗩᗷᗴᒪᒪᗩ (@JORDIABELLA) March 15, 2020
Abella vol ser optimista, encara que sospiti que el confinament serà més gran: «De moment són quinze dies però avui ja es parla que poden ser més; la gent està molt conscienciada amb el fet que l'esport ajuda a la nostra salut, tant de bo que tothom qui fa esport la segueixi fent i aquells qui no, s'enganxin ara». El tarragoní avisa que «ara no cal que tothom faci quatre sessions al dia, amb uns 20 o 30 minuts diaris tenim més que prou per començar». Extreure quelcom positiu de tot plegat està en les nostres mans. I si es comença per l'esport, es guanyarà en salut física i mental.
Las personas que quieran implementar las “rutinas” o consejos que circulan en la red deben tener en cuenta que éstas no tienen por qué adecuarse a su perfil o características. Se debe tener en cuenta que sin supervisión profesional la seguridad y el riesgo de lesiones. pic.twitter.com/QKUXnYJcvk
— Consejo COLEF (@ConsejoCOLEF) March 19, 2020
“Elige bien no solo los ejercicios que ves en redes sociales, sino sobre todo a los entrenadores. Selecciona aquellos que aportan fundamentación y tienen titulación. Entrenar es mucho más que reproducir ejercicios” @domingosanchez_https://t.co/olcdiDDMB9
— ᒍOᖇᗪI ᗩᗷᗴᒪᒪᗩ (@JORDIABELLA) March 19, 2020