Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'un doctor amb carpeta i bolígraf a la mà durant una prova mèdica

El confinament racional que demanen els metges i que podria arribar a Espanya

«Si no tens la necessitat de sortir, no ho facis» adverteixen diversos sanitaris

Imatge d'un doctor amb carpeta i bolígraf a la mà durant una prova mèdica
La comunitat mèdica continua demanant responsabilitat a la població | Pixabay

La pandèmia està incidint de manera notable a tot l'estat, molt especialment en l'Aragó, on creix el nombre de contagis dia rere dia de forma alarmant. Tal com informa l'Heraldo de Aragón,  els llits de planta i les UCI només van quedar pràcticament lliures de Covid després de la primera onada. Des de la segona onada, el ritme d'ingressos ha estat contínuament alt. El cap de secció de l'UCI de l'Hospital Clínico aragonès, Juan José Araiz, parla així de l'actual situació: «No és una qüestió d'onades, treballem amb una marea alta permanent».

«Ara mateix no sabem quan arribarà el pic del nou brot. Hi ha molta preocupació i incertesa aquests dies», es lamenta Andrés Carrillo, cap de servei de Medicina Intensiva de l'Hospital Miguel Servet de Saragossa. A part de centrar-se en la Covid, «cal atendre les urgències per patologies no Covid, que no decreixen i cal anar donant resposta, i les intervencions quirúrgiques programades», reconeix.

«Si no tens necessitat de sortir, no ho facis»

Concha Ferrer, presidenta del Col·legi Oficial de Metges de Saragossa, pensa que cal «fer servir el sentit comú i racionalitzar les sortides, sobretot entre aquelles persones que pertanyen als grups de risc. Si evitem contactes, mantenim la distància social i fem servir mascareta, reduirem la possibilitat de contagi». Ferrer afirma que aquestes mesures responen a un confinament racional: «Si no tens necessitat de sortir, no ho facis. I, si és necessari, cal intentar fer-ho a unes hores en què hi hagi poca aglomeració de gent», sentencia.

Jesús Díez Manglano, president de la Societat Espanyola de Medicina Interna i intern de l'Hospital Royo Villanova de Saragossa, crida a evitar els contactes socials: «No sé si tant com autoconfinar-se, però per descomptat que cal limitar molt les relacions socials. Els últims 20 dies, el contagi ha estat fonamentalment domiciliari per les festes nadalenques. És un esforç que redundarà en un benefici a relatiu curt termini i en 15 dies es veuran resultats. Com més controlem ara, més temps donem a què es vagi posant més segones dosis de la vacuna per intentar posar fi a la transmissió viral», relata.

Les advertències dels metges aragonesos en plena tercera onada

D'altra banda, Juan José Araiz incideix en la saturació existent en els hospitals aragonesos: «Tenim la vacuna, i és la nostra basa. Tots sabíem que tindríem un rebrot després de Nadal i ens va agafar massa saturats». Cal assenyalar que en la seva unitat hospitalària porten treballant amb la meitat de pacients tipus Covid des de juliol, a més de les altres patologies: «És una sobrecàrrega assistencial terrible», remarca.

Luis Miguel García, president de la Societat Aragonesa de Medicina de Família i Comunitària (Samfyc), crida al sentit comú de la gent: «Estem gairebé com al març de l'any passat. La gent no s'ha de relaxar i ha de minimitzar els contactes. Potser confinar a casa, en el sentit estricte, no; però sí reduir el nombre de contactes al mínim possible. Plantejar-nos salvar la població hauria de ser el nostre eslògan», assenyala.

Al seu torn, apunta que «les UCI plenes per Covid no només limiten els següents pacients amb coronavirus, sinó també a pacients amb patologies agudes: hi ha malalties que necessiten ser operades i que si es posposen massa poden deixar de ser efectives». A més, García indica que és obvi que «amb aïllament social es controla la malaltia».

Preocupació per l'evolució de la pandèmia

La situació de la corba epidemiològica a Aragó està disparada des de fa dies, com es reflecteix en l'augment de consultes en Atenció Primària i en les urgències a causa dels símptomes propis del coronavirus. La pressió hospitalària per l'increment de contagis genera que la sanitat aragonesa estigui travessant unes setmanes molt dures. Com a exemple, un de cada quatre llits de les UCI de l'Hospital Miguel Servet estan orientades a pacients amb Covid. Els altres tres llits, que es disposen per a malalts d'un altre tipus de malalties, ja es troben amb una ocupació propera al 100%.