Dues dones aplaudint des dels balcons de casa seva

El confinament domiciliari, cada cop més a prop: El Govern ja prepara un esborrany

En cas que les dades no millorin en les pròximes setmanes, la mesura es posaria sobre la taula

Després que gran part del país hagi acabat aquesta setmana amb tancaments perimetrals i confinaments per municipis, el Govern ja es planteja la possibilitat d'haver d'aplicar finalment un confinament més estricte per a poder frenar d'una vegada per sempre el preocupant avanç del coronavirus a Espanya.

Pel que sembla, des de Moncloa s'estaria preparant un document legal que permeti, en uns dies, que les comunitats puguin decretar confinaments domiciliaris, dins del marc de l'estat d'alarma, cosa que en aquests moments no està contemplada dins del text ja vigent.

Comunitats com Castella i Lleó i Catalunya ja ho havien sol·licitat. Aquestes dues zones d'Espanya havien deixat clar en els últims dies que, si les mesures ja aplicades no tenien l'efecte desitjat en les pròximes setmanes, caldria acabar per imposar un confinament a casa. Pel que sembla, la clau per a haver d'imposar o no tal aïllament de nou està en les pròximes dues setmanes, i en com evolucionin les dades.

Malgrat aquest nou plantejament, cal esmentar que aquesta mateixa setmana el ministre Salvador Illa havia afirmat públicament sobre un possible confinament a casa que «no serà necessari arribar aquí». Segons sembla, no és el principal pla a seguir, però es tractaria d'una 'opció B' que necessàriament el Govern vol tenir a la recambra per si el conjunt de mesures imposades fins ara no fos suficient.

Segons publica el diari 'ABC', el text podria estar llest per al cap de setmana del 14 i 15 de novembre. En aquesta data ja es podrà comprovar si les restriccions preses fins al moment han estat o no prou efectives contra l'avanç del virus en el conjunt del país.

Per comunitats i menys estricte que al març

De totes maneres, és important esmentar que la decisió es prendria per comunitats i no a escala nacional, com ja va ocórrer amb el primer confinament al març. Serien les comunitats les que haurien de decidir si imposar o no aquesta nova mesura, valorant les dades del seu territori.

A més, sembla que el nou confinament no seria igual que el que ja es va viure a tota Espanya fa uns mesos, les mesures podrien ser més relaxades i permissives. De moment se sap, segons diversos mitjans, que es podria contemplar que els col·legis romanguessin oberts, també les comunitats haurien de decidir quines activitats econòmiques són imprescindibles o no.

De moment, gran part d'Espanya es troba amb tancaments perimetrals, confinaments municipals o, com Catalunya, confinaments de cap de setmana, també a tot el país es va imposar el toc de queda nocturn per a tractar de reduir la mobilitat. Aquestes mesures haurien de tenir un efecte positiu quant a l'augment dels contagis en unes dues setmanes, en cas contrari, el confinament a casa estarà més a prop d'imposar-se.