Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Sanitaria prenent la temperatura a una persona

Nou confinament total a Anglaterra: Boris Johnson tanca escoles i demana no sortir de casa

El primer ministre britànic atribueix la culpa a la nova variant del virus, que es propaga a una velocitat «alarmant»

Sanitaria prenent la temperatura a una persona
Anglaterra es torna a tancar completament davant l'avenç incessant del nou coronavirus   | EP

El primer ministre britànic, Boris Johnson, ha anunciat aquest dilluns un nou confinament total a Anglaterra per poder frenar l'expansió de la covid-19. Johnson ha explicat que només es podrà sortir de casa per motius essencials, com per exemple comprar productes de primera necessitat, treballar en cas de no poder-ho fer telemàticament, fer exercici, per necessitats mèdiques o bé per escapar d'abusos domèstics.

El primer ministre també ha anunciat el tancament dels col·legis. «Si no es prenen mesures, la capacitat sanitària del Regne Unit podria quedar desbordada» ha lamentat, recordant que els hospitals no tenien una pressió similar des de l'inici de la pandèmia

Johnson ha atribuït la culpa a la nova variant del virus, que es propaga a una velocitat «alarmant». De fet, ha subratllat que els especialistes creuen podria ser fins a un 70% més contagiosa. Es tracta, doncs, d'unes mesures similars a les del passat mes de març del 2020 i que, segons Johnson, es podrien relaxar de cara al pròxim mes de febrer si els contagis van a la baixa.



Aquest mateix dilluns, Escòcia també ha decretat un confinament estricte a partir d'aquest dimarts. La primera ministra, Nicola Sturgeon, ha anunciat l'obligació legal de quedar-se a casa excepte per motius essencials durant tot el mes de gener, un tancament similar al de la primavera del 2020. Així, les escoles no reobriran fins a principis de febrer i es prohibeixen els viatges no essencials. A meitats de mes es revisaran les restriccions.

Un pacient de diàlisi, el primer a rebre la vacuna d'Oxford

Paral·lelament, Brian Pinker, un pacient de diàlisi britànic de 82 anys, s'ha convertit aquest dilluns en la primera persona al món a rebre la vacuna contra la COVID-19 desenvolupada per Oxford i AstraZeneca fos d'un assaig clínic.

Pinker, que requereix diàlisi per una malaltia renal, ha estat inoculat amb el fàrmac a les 7.30 hores (hora local) a l'Hospital Churchill, situat a la ciutat britànica d'Oxford, per la infermera Sam Foster.

L'home ha dit sentir-se «agraït» per rebre la vacuna i ha assenyalat que està «realment orgullós» perquè s'hagi desenvolupat a Oxford. «Les infermeres, els metges i el personal (sanitari) han estat brillants avui i ara puc avançar per a celebrar el 48è aniversari de noces amb la meva dona Shirley a final d'any», ha agregat, segons informa la BBC.

El Regne Unit està llest per a administrar més de mig milió de dosi de la vacuna d'Oxford i AstraZeneca durant la jornada. En concret, les autoritats sanitàries britàniques disposen de 530.000 dosis de la vacuna per a administrar aquest dilluns en sis instal·lacions mèdiques d'Oxford, Londres, Sussex, Lancashire i Warwickshire.

El ministre de Salut de Regne Unit, Matt Hancock, ha descrit la fita com un «moment essencial» en la lluita contra la malaltia al país, al mateix temps que ha afirmat que s'aveïnen «setmanes difícils», encara que «aquesta és la sortida».