Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge símptomes òmicron

Confirmen dos casos d'una variant «desconeguda» de la Covid-19

No hi ha constància que hi hagin més infectats per aquesta variant a escala mundial

El ministeri israelià de Salut ha anunciat aquesta setmana que s'han detectat dos casos de contagi per COVID-19 per una variant que no s'ha identificat encara. Pel que sembla, aquesta nova variant de coronavirus combina les subvariants BA.1 i BA.2. Per això, els infectats no han tingut una simptomatologia greu.

Primers casos descoberts a escala mundial

Els dos casos detectats a Israel són causats per una combinació de subvariants d'òmicron. Cal no oblidar que aquesta última va ser la més infecciosa detectada fins ara i responsable d'una gran onada de contagis a tot el planeta.

De moment, el país israelià només ha notificat dos pacients infectats per aquesta nova variant de COVID-19. Tot apunta que els contagiats han presentat símptomes lleus de la malaltia, segons el ministeri de Salut d'Israel.

Detall d'una mà fent un test d'antígens
Els infectats es van trobar gràcies als tests que es van realitzar a l'aeroport israelià. | Europa Press

 

«Aquesta variant encara no és coneguda al món. Els dos casos van ser descoberts gràcies a test PCR efectuats a l'aeroport Ben Gurión a l'entrada d'Israel», indicaven les autoritats sanitàries del país en un comunicat aquest dimecres.

«Les persones afectades van presentar lleugers símptomes de febre, mals de cap i musculars i no van requerir atenció mèdica especial», van afegir.

El cap de l'estratègia anticovid del govern israelià, Salman Zarka, explicava aleshores que «el fenomen de les variants combinades és ben conegut». Per això, assegurava que de moment no estaven «preocupats» que la nova variant pogués conduir a casos greus.

Un noi mocant-se
Els pacients han presentat una simptomatologia lleu. | CatalunyaDiari
 

La informació coneguda fins ara apunta que aquesta nova variant de COVID-19 és una combinació de dos soques ja conegudes per la comunitat científica. Una seria la BA.1, la versió original d'òmicron. L'altra, la BA.2, es coneix col·loquialment com l'òmicron sigil·losa.

Totes dues destaquen precisament per la seva gran capacitat de contagi, segons els estudis científics realitzats fins ara. Aquestes variants destaquen, a més, entre les més susceptibles a generar reinfeccions tant en els que ja es van encomanar com en aquelles persones que ja compten amb la pauta de vacunació completa.

Simulació virtual del coronavirus.
La variant òmicron té una gran capacitat d'expansió. | Pixabay

 

Què diferencia la subvariant BA.2 de la BA.1?

Totes dues comparteixen 38 mutacions de nucleòtids i aminoàcids. Tot i això, la BA.2 té 27 addicionals i la BA.1 només 20 més, segons els experts.

En el cas de la proteïna S, la BA.2 porta sis mutacions addicionals més una eliminació que produeix la decisió de l'objectiu del gen S (SGTF). Per part seva, la BA.1 té dotze mutacions úniques d'aminoàcids addicionals.

Tot i les seves diferències, sembla que tant la BA.1 i la BA.1 provoquen símptomes menys greus que altres variants conegudes. Per això, s'espera que la nova variant descoberta a Israel segueixi el mateix camí.

Israel, un dels primers països que es va vacunar

Israel va ser un dels primers països que va decidir posar fi a les restriccions fa setmanes. Va ser un dels territoris més venerats per la seva ràpida campanya de vacunació, però també un dels més criticats per prescindir de les mesures de forma precipitada.

Una infermera preparant una vacuna del coronavirus
La campanya de vacunació a Israel va començar molt ràpidament. | GTRES

 

Després de la detecció d'aquesta nova variant, el primer ministre israelià va anunciar que es reuniria amb els responsables del ministeri de Salut. El seu objectiu era abordar el possible impacte d'aquesta nova variant de coronavirus en l'evolució de la pandèmia al país.

Segons els informes oficials, el país estava sortint de la seva onada més contagiosa fins ara. Tot i això, en l'última setmana, les dades assenyalen una mitjana de més de 6000 nous casos diaris.