Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Muntatge de la vacuna i una dona amb dolor.

Confirmen els efectes que té la vacunació en la menstruació: el que et pot passar

Un estudi nord-americà demostra finalment que la vacunació altera la menstruació

La vacunació altera la menstruació? La pregunta que tantes dones busquen té una resposta clara i concisa: Sí. Tot i així, cal destacar que es tracta d'una alteració temporal i sense conseqüències. Un estudi dels EUA i recollit per 'La Vanguardia' constata un retard temporal en el període de les dones després de posar-se la vacuna.

Cosa que, en primera instància, s'havia posat en dubte per part de molts especialistes. Ara, doncs, amb l'estudi impulsat pels Instituts Nacionals de Salut (NIH) dels Estats Units, el paradigma canvia. I és que sí, l'estudi demostra que les dones vacunades poden tenir, de mitjana, un retard una mica inferior a un dia al patró mensual de període menstrual.

Sense riscos per a la salut reproductiva

I és que havien estat molts els col·lectius que exigien respostes. Creien que la vacuna contra el coronavirus tenia efectes sobre la menstruació però, tot i això, se'ls negava la màxima. Doncs eren diversos els experts que sostenien que no hi havia prou evidències científiques que poguessin demostrar-ho.

Dona tossint al carrer.
Un estudi demostra que la vacunació té efectes a la menstruació. | Canva
 

Així doncs, l'estudi publicat a la revista mèdica Obstetrics & Gynecology arriba per posar llum. Si bé és cert que la investigació no va observar canvis en els dies de durada del sagnat, també ho és que pot demostrar que la menstruació sí que experimenta una sèrie d'alteracions a causa de la vacunació contra la Covid-19.

«Les variacions semblen resoldre's ràpid abans del següent cicle menstrual després de la vacunació», diu Alison Edelman, investigadora principal de la tesi, feta a la Universitat de Portland (Oregon).

En aquesta mateixa línia, Edelman insisteix que es tracta només de petites alteracions menstruals, i no de grans canvis que puguin comportar problemes en el futur. «Els canvis que hem trobat no són clínicament significatius, ni tampoc indicatius que hagin de causar problemes a llarg termini físics o per a la salut reproductiva», diu Edelman.

Una dona estornudant amb la mascareta posada.
Són canvis molt poc significatius. | CatalunyaDiari
 

Finalment, cal destacar que es tracta d'un estudi fet a consciència. Doncs les proves van començar a l'octubre del 2020 —data en què encara no s'havien injectat les vacunes a la població en general— i van perdurar fins al setembre del 2021. Les dades van ser analitzades a través d'una aplicació de fertilitat amb més de 4.000 dones participants.

Aquestes, les dades de les quals van ser anònimes, eren dones vacunades i no vacunades d'entre 18 i 45 anys.

I per a més inri… Òmicron no cessa

La variant Òmicron no cessa en la seva expansió. Ara, per si no n'hi hagués prou, Òmicron ha tornat a mutar en una nova variant: la 'deltacron'. És una combinació entre la variant Delta i la variant Òmicron. Afortunadament, Espanya encara no ha patit les conseqüències d'aquesta nova variant de coronavirus. I és que els primers casos s'han confirmat a Xipre, on les autoritats han informat que és una versió combinada de delta i òmicron. La precaució, però, ha de ser màxima.

Tot i així, no ens hem d'alterar. Doncs tots els estudis van en una mateixa direcció: Òmicron és una variant més contagiosa, però menys perjudicial. És a dir, amb aquesta variant de Covid-19 l'increment de contagis és molt més gran, però les hospitalitzacions i els ingressos són molt menors.