Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Muntatge vacuna i dona amb la regla

Confirmen els efectes de la vacuna sobre les dones i la regla

La vacuna del coronavirus deixa seqüeles a la població femenina

La vacuna del coronavirus ha deixat seqüeles en moltes dones. La meitat de les immunitzades ha experimentat alteracions a la regla, com retards, avenços en el cicle menstrual o un sagnat més abundant. En alguns casos fins i tot van arribar a desaparèixer durant un temps.

Així ho confirmen diferents estudis duts a terme a diferents parts del món. Entre ells Espanya, Noruega, Estats Units i Regne Unit. Van detectar un nombre més gran d'incidències a mesura que avançava la campanya de vacunació i això ha obligat a fer noves investigacions.

Una anàlisi feta per la Universitat d'Extremadura, amb una mostra de 17.515 dones vacunades, va revelar que la meitat van patir problemes. Van patir algun tipus d'alteració al cicle menstrual, sobretot a partir de rebre la segona dosi.

Un sanitari introduint una agulla a un pot de la vacuna d'AstraZeneca
La vacuna de la covid origina alteracions a la regla | GTRES

Encara és una mica prematur vincular la vacuna del coronavirus a aquests canvis. Els experts adverteixen que encara calen més investigacions per tenir una confirmació. Tampoc no descarten que es tractin d'alteracions habituals entre la població.

Fins avui no s'ha establert una relació causal. Cal dir que amb anterioritat sí que hi va haver estudis amb altres vacunes que sí que van reportar aquest tipus de problemes. Per això hi ha una certa lògica en què es pugui repetir també amb la de la covid.

La ginecòloga i obstetra-divulgadora Miriam Al Adib Mendiri, va participar en l'estudi espanyol. Explica que «estem en aquest punt ara, en analitzar les dades que tenim». Intenten estudiar «el nivell d'impacte d'aquests canvis en el cicle menstrual i el grau de severitat i durada», explica a La Razón.

Posen l'exemple de la mallorquina Fernanda Llambías, de 29 anys. Des que va rebre la vacuna del coronavirus al juliol, la seva salut ginecològica ha anat a pitjor. Explica que els «dolors van trigar més o menys un mes a aparèixer, però quan ho van fer va ser d'una manera insuportable».

Amb desesperació relata que des de l'octubre de l'any passat «vaig començar a tenir diarrees i vòmits cada dia». Això el va portar a recórrer diversos hospitals i especialistes buscant una solució.

«A principis de desembre vaig anar al ginecòleg a fer-me una revisió i em van dir que estava tot bé. Jo seguia amb dolors que no em passaven prenent ibuprofè», explica. Però uns dies després es contagiaria de coronavirus i començaria a empitjorar la situació.

Sanitari vacunant una persona.
La vacuna deixa seqüeles en les dones | Bernd Wüstneck / Dpa-Zentralbild

«Ho vaig passar amb una mica de febre, però sense més molèsties. Fins a la primera regla posterior, que em va donar un mal de morir-me, molt més fort que en els mesos anteriors», confessa. Al febrer, quan torna a baixar la regla, pateix un dolor com el d'un còlic nefrític.

Li van fer diverses proves i van arribar a la conclusió que el problema podria tenir el seu origen amb la vacunació i el contagi posterior. «Va ser la primera vegada que un metge me'n va parlar. Fins llavors no sabia que pogués tenir alguna cosa a veure amb això», afegeix.

El risc de la vacuna a les dones

Aquesta noia mai va pensar que la vacuna del coronavirus pogués ser el causant dels seus problemes amb la regla. Al començament d'any, investigadors nord-americans ja havien alertat sobre casos de còlics nefrítics vinculats a la immunització amb vacunes d'ARNm. Això també llançava les primeres sospites que vinculaven els fàrmacs amb els desajustos menstruals.

En aquests moments, la jove té una pedra de 6,8 cm, infecció d'orina, un diagnòstic d'endometriosi i un quist als ovaris. El dolor s'ha instal·lat a la seva vida de manera permanent. «Prenc Enantyum cada dia i, probablement m'hauran d'operar si l'endometriosi no se'm cura amb la píndola», remarca.

Confessa que «és horrible. I el pitjor de tot és que no es conegui, que hagi trigat tant a saber-se. Sabent-ho, potser hi hauria gent que ens haguéssim pensat si vacunar-nos o no», afegeix.

De moment, no hi ha una evidència científica que associï la vacuna del coronavirus amb aquestes alteracions a la regla. Però les dades hi són i cada vegada són més les dones que pateixen aquest tipus de seqüeles.