Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Fotomuntatge de Vladímir Putin i un bombardeig a Ucraïna

Rússia es planteja el canvi que provocaria una nova guerra mundial

Putin valora l'ús de bombes nuclears davant la situació actual de la guerra d'Ucraïna

L'amenaça d'una guerra nuclear segueix latent des que Vladímir Putin va anunciar una ofensiva militar sobre Ucraïna ja fa quatre setmanes. El 24 de febrer, les tropes russes van començar a endinsar-se al país veí, i l'horror es va apoderar de la societat ucraïnesa.

Per si no n'hi hagués prou, Putin va ordenar que s'activés l'«alerta nuclear» a les forces de contenció russes. «Els càrrecs més alts dels principals països de l'OTAN es permeten fer declaracions agressives en contra del nostre país», va afirmar per a justificar aquesta ordre.

La guerra nuclear podria ser més a prop del que ens pensem

L'ús d'aquesta classe d'armament semblava, fins fa poc, gairebé impossible, tot i que Rússia disposa d'una important quantitat d'armes nuclears. Per la seva banda, els Estats Units també en tenen un bon nombre, però són menys destructives que les que té Rússia.

Fotomuntatge de vladímir Putin i un edifici bombardejat
Rússia podria utilitzar bombes nuclears després de l'estancament de la guerra d'Ucraïna | Catalunya Diari

Amb tot, continua la intranquil·litat dels Estats Units respecte al fet que Rússia pugui llençar bombes nuclears d'un moment a l'altre. Fa unes hores, 'The New York Times' recollia el testimoni de diversos experts que alerten d'una situació angoixant.

«Les possibilitats són baixes, però van en augment», revela Ulrich Kühn, expert nuclear de la Universitat d'Hamburg. «La guerra no va bé per als russos, i la pressió d'Occident augmenta», confessa Kühn. Així les coses, la guerra podria passar a ser nuclear per mitjà de petites bombes per a obtenir avantatge després de les baixes al camp de batalla.

Rússia tindria en ment llançar bombes a zones deshabitades

Molts experts en la matèria apunten que, aquests últims dies, l'exèrcit de Putin ha començat a fer una transició a una guerra nuclear. Segons la informació del diari esmentat, el pla del president rus podria ser llançar armes nuclears en zones deshabitades contra les tropes ucraïneses.

Cal recordar que en un estudi de l'any 2018, es va presentar un supòsit de crisi en què Rússia llançava una bomba a una part remota del mar del Nord. Es va fer per a assenyalar que encara han de venir atacs més mortals.

Persones ferides fugint de l'hospital infantil de Maiúpol després del bombardeig rus
Persones ferides fugint de l'hospital infantil de Maiúpol després del bombardeig rus | Cedida

«Hem de considerar que això s'està convertint en una possibilitat», exposa Kühn alarmat per la situació que es podria donar aviat. Així, segons 'The New York Times', els Estats Units esperen més moviments semblants per part del líder del Kremlin.

El tinent general Scott D. Berrier, director de l'Agència d'Intel·ligència de Defensa, va afirmar davant del Comitè de Serveis Armats que Moscou apunta «cada vegada més a la dissuasió nuclear per a assenyalar Occident i projectar la seva força».

Alerta per l'estratègia de Putin

Per a Pavel Podvig, investigador de les forces nuclears russes, que Vladímir Putin les utilitzi «per a preparar-se per al combat» és significatiu. Una preparació que, per als experts militars, és una estratègia de Putin per a reafirmar la reputació de bon estrateg que té i elevar la seva àrea d'amenaça en una guerra estàndard.

«Està utilitzant la dissuasió nuclear per a aconseguir el que vol a Ucraïna. Les armes nuclears amb què amenaça impedeixen que Occident intervingui», explica Nuna Tannelwald, politòloga de la Universitat de Brown.

Imatge de Vladímir Putin sostenen un micròfon durant un acte a Rússia
Vladímir Putin cada vegada té més clar quins passos ha de fer durant la guerra d'Ucraïna | EP

I, per molt que aquestes bombes provoquin menys destrucció, no vol dir que no puguin causar una guerra nuclear molt greu.

Per exemple, un simulacre que es va fer a la Universitat de Princeton: una amenaça nuclear per part de Rússia genera la resposta de l'OTAN en forma d'atac. Al cap de poc temps, la posterior guerra genera més de 90 milions de baixes en només unes hores.