Un nou estudi ha provat per primera vegada que la SARS-*Cov-2, el coronavirus que ha provocat la pandèmia de Covid-19 a tot el món, també és transmissible a través de l'aire. L'OMS de moment no considera que aquesta via sigui un mètode important per a la seva transmissió.
Fins ara, la majoria dels especialistes estaven d'acord en el fet que el coronavirus es transmet a través de l'aire mitjançant unes gotes diminutes que expulsem del nostre cos quan parlem, tossim o esternudem i que queden suspeses en l'aire durant una estona abans de caure a terra.
Per aquest motiu, l'ús de la mascareta i la distància de seguretat s'ha estès a pràcticament tot el món: Si tapem la boca, aquestes gotes no poden abandonar el nostre cos i quedar suspeses en l'aire, i si alguna s'escapa, la resta de persones estaran allunyades i per tant no es podran contagiar, perquè a més també portaran una mascareta que bloquejarà l'entrada d'aquestes gotes al seu organisme.
El nou estudi, però, prova que la Covid-19 també es pot contraure a través dels anomenats 'aerosols', que són unes gotes d'aire encara més petites, d'unes cinc micres —5 mil·lèsimes parts d'un mil·límetre—, que poden aguantar flotant a l'aire durant molta més estona, fins a setze hores en espais tancats.
Les investigacions van demostrar l'existència de traces genètiques del nou coronavirus en els aerosols emesos per persones infectades i suspesos en l'aire. El dubte estava en la capacitat d'aquestes gotetes de transmetre el virus a altres persones. Molts científics es mostraven escèptics sobre la capacitat real dels aerosols d'inocular el virus en organismes aliens a causa de la seva petita grandària. La seva teoria era que l'acció dels raigs ultraviolats o la sequedat ambiental, sumat a la seva petitesa, impedien que aquestes partícules es convertissin en un risc real de contagi.
Però el nou estudi afirma haver trobat partícules amb traces de Covid-19 en l'aire de l'habitació d'un hospital que allotjava pacients de coronavirus. Aquesta seria la prova que aquestes petites partícules si poden infectar a altres persones.
Conclusions de l'experiment
L'estudi s'ha dut a terme a l'Hospital Shands de Gainesville per la Universitat de Florida, als Estats Units. Es van prendre mostres en habitacions amb pacients de Covid-19, de diferents punts en funció de la distància, d'entre dos i 4,8 metres.
Les conclusions de les proves van ser clares: en totes dues distàncies es va detectar la presència del virus SARS-*CoV-2 amb capacitat d'infectar a una altra persona per via aèria. Això té implicacions sobre les distàncies de seguretat i el risc de llocs tancats.
La distància mínima de seguretat de dos metres —1,5 metres en algunes ocasions— podria ser insuficient en llocs tancats, perquè aquests aerosols poden ser presents en diàmetres de fins a gairebé cinc metres: «Hi ha un risc en la inhalació d'aire en la proximitat de persones que emeten el virus mitjançant expiracions».
En l'estudi es detalla que l'habitació de l'hospital en qüestió estava ben ventilada, i que l'aire expulsat passava per un triple filtre i se sotmetia a un sistema de condensació i un altre de radiació ultraviolada abans de tornar a ser introduït, ja depurat, a la sala.