Els pescadors han de fer front a un seguit de normatives, i lleis, de tot tipus i àmbit (català, espanyol i europeu), que cerquen, segons els legisladors corresponents, «mitigar l'impacte ecològic de l'activitat pesquera al mar». El que no sempre surt reflectit en la corresponent legislació és la tasca de «brossaires del mar», en definició de la Confraria de Pescadors de Tarragona, que moltes vegades realitzen els que es dediquen a pescar. El millor exemple d'aquesta no valorada tasca l'hem trobat a una publicació a les xarxes socials de la Confraria de Pescadors en la qual denuncia l'increïble objecte que una barca, de la flota tarragonina, ha tret d'un «fons de gambes».
Dissabte 8 de setembre, la Confraria de Pescadors feia públic que el dia anterior una de les barques de Tarragona, la «Xarinola», va agafar dins de les seves xarxes «una rentadora». Des de la Confraria es va apuntar que «els ecologistes diuen que som els destructors del Mediterrani però nosaltres fa anys que diem que, en realitat, som els brossaires, ja que netegem el fons marí». Així mateix, els pescadors tarragonins van aprofitar per reivindicar que «no som els culpables del que passa a la mar». La denúncia ha corregut bastant, ja s'ha compartit 171 vegades, i els pescadors han rebut el suport de diversos usuaris de les xarxes que han posat l'accent tant en «el cost que suposa per l'armador arreplegar aquesta rentadora» com en la mala situació del tram final del riu Francolí «igual de guarro, amb plàstics i llaunes que la gent tira».
Salvada la tortuga de Torredembarra
El mal estat del fons marí perjudica tant als pescadors com a la fauna d'aquest. A inicis de mes tant els agents rurals, com la policia local de Torredembarra, van intervenir per mirar de salvar una tortuga que havia aparegut en una platja torrenca en molt males condicions i afectada per les restes de plàstic que havia trobat dins el mar. Sembla, no obstant això, que el Centre de Recuperació d'Animals Marins, el CRAM, està en procés de curar l'animal.
En el cas del mar Mediterrani, segons ha calculat Nacions Unides, hi ha entre 1.000 i 3.000 tones de plàstics provinents d'ampolles, bosses, etc.