Pedro Sánchez, d'esquena, intervenint al Congrés dels Diputats

El Congrés congela el sou dels diputats i senadors per al 2021 i tomba l'increment del 0,9%

Aquest matí s'havia plantejat l'augment de les retribucions juntament amb les dels funcionaris públics

Actualització 16.00 hores

Finalment, no es realitzarà l'increment del 0,9% del sou dels diputats i senadors per al 2021. La mesa del Congrés ha acordat una la congelació de les retribucions mentre que la mesa del Senat ha votat en contra de l'augment dels salaris. Per contra, aquest augment sí que s'aplicarà als treballadors de les administracions públiques.

Notícia original 12.58 hores

La Mesa del Congrés ha aprovat aquest dimarts el Pressupost de la Cambra per a 2021, uns nous comptes que preveuen un increment del 0,9% en les retribucions del personal de la Cambra, el mateix percentatge que s'aplicarà als diputats. El Congrés i el Senat compten amb autonomia per a aprovar els seus comptes anuals, però la seva entrada en vigor està supeditada a l'aprovació del projecte de Pressupostos que el Govern vol enviar a la Cambra Baixa en les pròximes setmanes.

El govern espanyol ja ha anunciat que aquest projecte inclourà un increment del 0,9% en les pensions i aquest és també el percentatge que ha pres com a referència la taula negociadora de les Corts Generals i que s'ha posat sobre la taula aquest dimarts a les Meses del Congrés i el Senat. Com és habitual, la pujada que s'apliqui als empleats de les Cambres es traslladarà també als diputats i senadors.

Així, en els comptes que s'han aprovat es preveu una dotació pressupostària amb un increment del 0,9% per a aquestes retribucions.

Increments de sou tot i la pròrroga de pressupostos

Les successives convocatòries electorals de 2019 —a l'abril i al novembre— tampoc van permetre l'aprovació d'uns nous comptes, amb el que els Pressupostos d'aquest 2020 han estat també els de Montoro. Aquell projecte frustrat per a 2019 contemplava per al Congrés una previsió de despesa de 90,94 milions d'euros, la qual cosa suposava un increment del 4,55% respecte a l'any anterior. També incorporava una pujada salarial del 2,5% per al personal de la Cambra i els diputats.

Aquests comptes mai es van fer realitat però el passat de febrer, just abans de l'esclat de la pandèmia de coronavirus, el Congrés va traslladar al seu personal i als diputats la pujada salarial del 2% acordada per als funcionaris de l'Administració General de l'Estat, un increment que el govern espanyol també es va aplicar mitjançant decret llei. Així, amb aquesta pujada l'assignació base dels diputats va quedar en 3.050,62 euros, que es convertiran en un sou base de 3.078,07 euros al mes amb l'increment del 0,9% previst per a 2021. El mateix augment experimentaran els complements que perceben els diputats en funció dels seus càrrecs parlamentaris.

També pujaran les indemnitzacions previstes per a les despeses derivades de l'activitat parlamentària dels diputats, que no estan subjectes a tributació, i que ascendiran a 943,78 euros al mes per als representants de la Comunitat de Madrid i a 1.977,25 euros per als representants de les altres circumscripcions. És a dir, bona part dels diputats cobraran una retribució mínima de 5.055,32 euros al mes, mentre que els de Madrid rebran 4.021,85 euros.