Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Congrés dels diputats

El Congrés i el Senat es dissolen aquest dimarts a l'espera de les eleccions del 10-N

El rei signarà el decret de dissolució i convocatòria electoral, que s'oficialitzarà quan es publiqui al BOE

Congrés dels diputats
El Congrés dels diputats es dissoldrà aquest dimarts a l'espera de les eleccions del 10-N | Cedida

 

El Congrés dels Diputats i el Senat es dissoldran oficialment aquest dimarts quan el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) publiqui el decret de dissolució de les Corts i de convocatòria electoral que signarà el rei Felip VI.

La signatura està prevista dimarts a primera hora del matí al palau de la Zarzuela i el monarca farà el tràmit en presència de la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, que ha de ratificar-ho, segons recull el punt cinc de l'article 99 de la Constitució, en el supòsit que cap candidat hagi estat investit en el termini de dos mesos a partir de la primera votació. Així doncs, a partir del moment en què el BOE oficialitzi la repetició electoral, començarà el compte enrere per als comicis del 10 de novembre. Serà la segona vegada en la història de la democràcia que és el monarca qui dissol les Corts i convoca eleccions.

La primera va ser el 2016 quan l'aleshores candidat del PP a la presidència del govern espanyol, Mariano Rajoy, no va reunir els suports necessaris per a la investidura.  Després que Rajoy, guanyador de les eleccions del desembre de 2015, declinés sotmetre's a la sessió d'investidura i el líder del PSOE, Pedro Sánchez, provés de sumar prou suports sense èxit, l'Estat es va veure abocat a una repetició electoral el juny de 2016.

  

La reforma s'aplicarà per primer cop amb la convocatòria del 10-N.

  

  

També es rebaixa un 50% el topall que poden gastar els partits en despeses electorals i es redueix a la meitat la distribució del temps gratuït de propaganda electoral
meritxell batet
El tràmit de dissolució el dura a terme el rei Felip VI en presència de la presidenta del Congrés, Meritxell Batet | Catalunya Diari

  

La reducció de la durada del procés electoral accelera els terminis per presentar candidatures. Les formacions polítiques tenen fins al 29 de setembre per presentar coalicions i fins al 7 d'octubre per presentar candidatures. El 14 d'octubre les Juntes Electorals Provincials proclamaran les candidatures, que s'oficialitzaran amb la publicació al BOE el dia 15.

També et pot interessar...