Pedro Sánchez durant una compareixença, en primer pla i somrient amb el micròfon davant

El Consell Europeu aprova els préstecs per finançar els ERTO i ajuts als autònoms

Espanya rebrà 21.300 milions d'euros

El Consell ha aprovat aquest divendres 87.400 milions d'euros en préstecs als estats per finançar els ERTO i ajuts a autònoms. Després de la llum verda del Consell, ara la Comissió Europea ha d'anar a recaptar els diners als mercats per posar-los a disposició dels estats que els han demanat. Espanya rebrà 21.300 milions d'euros del fons SURE, cosa que el converteix en el segon estat que més diners rebrà, només superat per Itàlia, al qual es destinen 27.400 milions d'euros.

Malgrat que 16 estats ja han demanat finançament del fons, encara altres països poden demanar-ne, ja que està dotat amb 100.000 milions d'euros. El fons SURE va ser acordat per l'Eurogrup a l'abril i s'ha posat en marxa després que els estats presentessin els avals.

La ministra de Treball demana «tranquil·litat»

Per la seva banda la ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha anunciat aquest dijous que les negociacions entre el govern espanyol, els sindicats i la patronal ja han permès establir que el ‘comptador a zero’ dels treballadors afectats per ERTO, és a dir el termini en què no es consumeix atur, augmentarà en 16 dies i passarà dels 180 actuals a 196. A més, segons Díaz, aquest termini es mantindrà durant el 2021. Díaz també ha avançat la creació d’una prestació per als fixes-discontinus al sector del turisme.

En una entrevista a Telecinco, Díaz ha volgut llançar un missatge de «tranquil·litat» i ha assegurat que malgrat que les negociacions amb els agents socials continuen «hi ha molts debats que estan tancats».

«Ja estem d’acord que hi haurà un termini que no estarà tancat», «totes les empreses que necessitin protecció la tindran» i «hi haurà protecció social als treballadors augmentant la base reguladora al 70% i dissenyant una prestació nova». D’aquesta manera, segons Díaz, es cobrarà l’ERTO al 70% i no al 50% al cap de sis mesos com fins ara.

La ministra ha apuntat que la negociació gravita ara al voltant de les exoneracions a les empreses, «però no ens aixecarem de la taula, perquè si salvem empreses salvem treballadors».