El conseller de Treball i Afers Socials, Chakir El Homrani, s'ha mostrat molt crític amb la polèmica idea de l'associació de veïns de la Catedral de Tarragona d'iniciar una recollida de signatures xenòfoba per «expulsar els immigrants amb antecedents delictius» de la ciutat. «S'equivoquen, i estic segur que és una iniciativa que en absolut representa el barri de la Part Alta», ha esgrimit el conseller.
[predef]tarragona-digital-84[/predef]
El Homrani ha visitat Tarragona aquest divendres per presentar el nou programa territorial del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) per lluitar contra l'atur i la desocupació, però no ha defugit les preguntes sobre la mediàtica llista xenòfoba. «Cal ser més responsables i fer molta pedagogia entre tots, perquè la percepció d'inseguretat del barri en absolut està relacionada amb cap nacionalitat», ha respost.
El Homrani, especialment crític amb la llista xenòfoba de la Part Alta i amb les amenaces d'Endesa
El conseller ha recordat que «només el 21% dels fets delictius a Catalunya corresponen a persones estrangeres», i ha valorat que «és molt perillós estigmatitzar els col·lectius, i més encara fer-ho a partir de rumorologia falsa» en relació a mantres com suposades ajudes o desigualtats entre veïns. «La justícia ho és per a tots», ha subratllat El Homrani.
De forma paral·lela, l'Ajuntament de Tarragona també ha mogut fitxa i ja ha sol·licitat un informe per estudiar «si es poden demanar responsabilitats» derivades de la llista xenòfoba. Chakir El Homrani també ha estat molt crític amb Endesa i les amenaces de tallar el subministrament elèctric a les famílies més vulnerables, un comportament que ha titllat d'«amoral, immoral i insensible». Ha demanat a l'empresa que s'assegui per negociar un nou conveni després que «l'any 2017 no va voler ni seure a parlar», amb un to visiblement molest.
El nou pla de polítiques actives d'ocupació al Camp de Tarragona: 62 milions i accent vulnerable
Sobre la proposta d'ocupació que era motiu de la visita, el conseller ha avançat que el govern català destinarà l'any vinent un total de 62 milions d'euros en polítiques per reduir l'atur al Camp de Tarragona en base a tres eixos centrals: l'arrelament al territori, el reforç dels casos més vulnerables i la formació professional.
Les mesures han estat pactades amb el món local, representat pels ajuntaments, ens locals i agents socials i econòmics del territori. Un pla pilot de Formació Professional (FP) adaptat a les necessitats del territori, la implementació de programes específics contra la desigualtat per raó de sexe, de protecció a les víctimes de la violència masclista o l'interès a revitalitzar les zones més despoblades són els principals pilars de la inversió.
El programa mira de reüll a la recuperació de la Ribera d'Ebre i a la crisi de despoblament rural de la regió
Els càlculs del Departament de Treball avancen que aquest pla d'ocupació públic atendrà gairebé 30.000 persones a la regió. El conseller ha destacat en especial el valor afegit de «generar oportunitats laborals al territori per evitar que la gent hagi de marxar fora» com a estratègia de present i futur per lluitar contra la crisi del despoblament rural a la demarcació.
Una altra de les novetats és la incorporació d'un pla «per reparar els danys de l'incendi de la Ribera d'Ebre» —així com també d'altres comarques de Lleida—, dotat d'un pressupost d'1.300.000 euros i que suposarà la contractació de més d'un centenar d'aturats per «recuperar la zona boscosa incendiada» i repensar la gestió forestal acurada del territori ebrenc cremat aquest 2019.