Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Pla curt del conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, en un acte a Coma-ruga

El Govern assegura que el teletreball és «obligatori» en empreses públiques i privades a Catalunya

El conseller de Treball, Chakir El Homrani, ha avisat que, si no es permet, «pot haver-hi sancions»

Pla curt del conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, en un acte a Coma-ruga
El conseller de Treball ha advertit que el teletreball és obligatori en els sectors públics i privats | Catalunya Diari

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, ha assenyalat aquest dimarts a primera hora, en una entrevista a 'El món a RAC 1', que «el treball a distància és obligatori per a totes les empreses que puguin fer-ne, tant públiques com privades». En aquest sentit, El Homrani ha insistit que, «en cas que no es pugui teletreballar, les empreses han de fer un certificat per al treballador». 

El conseller de Treball avisa que pot haver-hi sancions si no es permet el teletreball

De fet, el conseller ha anat més enllà, i ha advertit que «pot haver-hi sanció per a l'empresa que no permeti el teletreball, igual que pot ser sancionable un restaurant que obri o serveixi a domicili més enllà de les 22.00 hores». Unes paraules que han sorprès Jordi Basté, que no ha tardat a preguntar els seus col·laboradors si sabien que el teletreball era d'obligatori compliment tant en el sector públic com el privat. 

La Covid dispara l'atur a Catalunya

El teletreball ha suposat un canvi important en el món laboral, però no és la veritable cara fosca de la moneda. La pandèmia de la Covid-19 ha provocat un augment de l'atur del 7% durant el tercer trimestre, coincidint amb el desconfinament, deixant 506.000 aturats i una taxa de desocupació del 13,2% a Catalunya, segons les dades de l'Enquesta de Població Activa (EPA) que publica l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Entre juliol i setembre, 33.600 catalans es van apuntar a les llistes de desocupats. Si es compara amb el mateix període del 2019, l'increment es dispara fins al 20,02%, és a dir, 84.500 persones més. D'altra banda, en aquest trimestre també s'han generat 96.400 feines més que a l'anterior (+2,99%). Amb tot, l'ocupació és un 4% inferior que la de l'any passat amb 138.500 llocs de treball perduts a Catalunya en un any.

Aquestes dades no inclouen els milers d'afectats per Expedient Temporal d'Ocupació (ERTO). L'Institut Nacional d'Estadística (INE) classifica com a ocupats els milers d'afectats per un expedient relacionat amb la Covid-19, seguint les recomanacions de l'OIT i Eurostat. En aquest tercer trimestre han baixat les absències vinculades als ERTO i les hores efectives de feina han estat un 15,10% superiors al segon trimestre, tot i que aquests últims mesos coincideixen amb el període de vacances.