Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Fotografia de les aglomeracions en un tren de Rodalies el passat dijous, 22 d'octubre

Els consells dels científics espanyols per evitar contagiar-te en el transport públic

La investigadora del CSIC María Cruz Minguillón recomana anar amb la mascareta ben posada i en silenci tot el temps

Fotografia de les aglomeracions en un tren de Rodalies el passat dijous, 22 d'octubre
El transport públic és un dels llocs més estigmatitzats durant la pandèmia | Twitter

Des de fa temps, el transport públic s'ha convertit en un dels llocs més temuts a Espanya pel risc de contagi que comporta. Els experts adverteixen que els llocs tancats i les aglomeracions multipliquen les possibilitats d'infectar, així que les massificacions al metro en hora punta són un perill constant de contagi.

Hi ha persones que necessiten el transport públic per anar a treballar cada dia, per tant, senzillament no poden evitar-ho. Però, quan el seu ús es fa imprescindible, adquireixen més rellevància les mesures bàsiques de salut per extremar la seguretat. Fins ara, els experts han cridat l'atenció sobre algunes conductes que poden ajudar a limitar els contagis, com evitar portar la mascareta per sota del nas.

A aquestes se suma ara una nova recomanació: el Centre Superior d'Investigacions Científiques aconsella evitar parlar al transport públic per evitar contagis. A les mesures bàsiques que tots coneixem (mans, mascareta, distància), la investigadora en aerosols atmosfèrics del CSIC, María Cruz Minguillón, afegeix un consell més: mantenir el silenci al metro. «Callats i amb la mascareta ben ajustada, el risc baixa moltíssim», assegura la científica en una entrevista a l'emissora 'Rac1'.

A més, creu que seria ideal que al metro indiquessin «silenci sempre». La seva opinió ve sostinguda per la teoria de la transmissió aèria del virus, a la qual cada vegada donen més suport científic a tot el món. Aquesta hipòtesi es basa en el paper que juguen en la propagació del virus els aerosols, aquestes petites partícules de saliva que queden suspeses en l'aire.

Les últimes evidències científiques indiquen que aquestes gotetes poden romandre durant hores en l'aire en espais tancats i, quan estan infectades de coronavirus, poden entrar en l'organisme de persones que es troben al lloc estenent la propagació. Segons aquesta teoria, la ventilació dels espais tancats és evitar per tallar els contagis.

Una recomanació que no val per al transport públic, on la ventilació és gairebé impossible, però en canvi sí que es poden prendre altres mesures com portar correctament la mascareta i no parlar, ni tan sols per telèfon. Ho explica Minguillón: «Si parlo pel mòbil i parlo alt perquè hi ha soroll al metro, s'emeten 50 vegades més aerosols». El seu consell és anar en silenci tota l'estona com a mesura de protecció, tot i que també admet que el fet que els viatges en metro no durin molt juguen a favor del viatger, perquè redueixen el risc de transmissió.

'Evidència aclaparadora'

Encara que fins ara les autoritats sanitàries es resistien a acceptar-ho, des del 22 d'octubre, Sanitat reconeix el paper dels aerosols en la transmissió del virus: «La majoria de les infeccions es produeixen per contacte proper i exposicions prolongades a les gotes respiratòries que contenen el virus, així com per la inhalació d'aerosols amb partícules virals en suspensió i el contacte directe o indirecte amb secrecions respiratòries infectades».

L'acceptació a Espanya va arribar després d'un suport creixent en la comunitat científica de tot el món. En una carta publicada a la revista 'Science', investigadors nord-americans van reivindicar «l'evidència aclaparadora» que la inhalació del coronavirus a través d'aerosols representa una «important via de transmissió de la malaltia».

Arran de les evidències, demanaven als polítics afegir una orientació clara sobre la importància de traslladar les activitats a l'exterior, millorar l'aire utilitzant la ventilació i la filtració, i millorar la protecció dels treballadors d'alt risc.

Què diuen els estudis?

«El cotxe no és una solució sostenible ni de futur, però en aquestes circumstàncies és una opció». Això ho va dir el ministre de Transport, José Luis Ábalos, al mes d'abril, i reflecteix l'onada de temor que es va estendre entre els espanyols durant la primera onada a viatjar en transport públic. Segons una enquesta de l'OCU, el transport públic és l'espai percebut com el més perillós, fins a un 31%.

Amb el pas dels mesos, els experts han canviat aquesta idea, ja que diversos estudis internacionals donen suport a la teoria que, en contra del que es pensa, l'autobús o el metro no són la principal font de contagis. Per la seva banda, els experts en salut pública destaquen que, amb les mesures de seguretat i els sistemes de ventilació, el risc no és elevat comparat amb altres activitats com menjar en un espai tancat o l'oci nocturn.

Pedro Gullón, de la Societat Espanyola d'Epidemiologia, recorda que «el transport públic s'ha demonitzat, mentre que altres llocs on s'ajunta molta gent han passat desapercebuts». Això és així, diu, entre altres coses perquè l'ús obligatori de mascareta en metros i autobusos abans que en cap altre lloc va estigmatitzar aquests espais.

Un estudi al Japó va concloure que la majoria dels contagis a finals de maig es van produir a gimnasos, bars, concerts, karaokes i restaurants, però no al metro, que en aquell país va molt ple. A França es van identificar gairebé 1.100 brots entre maig i agost, i el 27% d'ells estaven relacionats amb empreses i lloc de treball, i només 1% en el transport.

«El secret és ventilar tot el màxim possible, fent més recanvi d'aire en els trens, que els autobusos portin les finestretes obertes si poden. L'ideal és que hi hagués més vagons de metro i menys passatgers per vagó. I la mascareta és clau», conclou l'investigador del CSIC, Antonio Alcamí.