Les fredorades i les onades de fred ens visiten habitualment més d’una vegada cada hivern. En aquestes situacions, les temperatures baixen de forma clara per sota de les normals per l’època i les nits són especialment gèlides, amb glaçades que arriben a la mateixa línia de la costa i que fan que Catalunya estigui en una situació excepcionalment freda.
Davant d’aquestes situacions hivernals, cal extremar les precaucions a casa i a l’exterior per evitar que l’ambient fred afecti negativament el nostre dia a dia, sobretot en persones vulnerables. Si un episodi d’aquest tipus es combina alguna vegada amb neu, la situació pot ser encara més complicada. Aquests són els consells a tenir en compte en cas de fred extrem que dona Protecció Civil:
1. Com actuar a casa per afrontar el fred de cru hivern
Tenir preparat un transistor, aliments calòrics, combustible per a calefacció, llanternes, una farmaciola i un mínim de medicaments per a la gent gran i malalts crònics.
- Si vivim en zones aïllades, s’ha de mantenir un rajolí d’aigua caient a les aixetes per evitar que es congelin les canonades, així com tapar amb draps les claus de pas.
- No s’han d’utilitzar espelmes si no és estrictament necessari.
- Si tenim reg automàtic, s’ha de tancar i evitar qualsevol activitat que comporti mullar els carrers per estalviar-nos plaques de gel.
2. Compte amb els aparells de calefacció
Si tenim un escalfador i una estufa amb foc obert o un altre element calefactor, hem de ventilar cada dia la casa durant uns minuts per evitar intoxicacions.
- És important revisar l’estat de la calefacció, la caldera o l’estufa abans d’utilitzar-les.
- No hem de fer servir un aparell que olora de forma estranya o que no funciona bé.
- Els nens s’han de mantenir allunyats de tota font de calefacció, sobretot de brasers, estufes i xemeneies, i s’han de mantenir els encenedors ben apartats a un lloc segur.
- Les estufes o brasers s’han de mantenir lluny de cortines, mobles o llits, mentre que no hem d’estendre roba sobre aquests aparells. D’aquesta manera, evitarem qualsevol incendi.
3. Què fer si hem de sortir a l’exterior i fa molt fred
Evitem els canvis sobtats de temperatura.
- Si estem en una onada de fred, evitem que surtin al carrer nadons, gent gran i persones amb malalties respiratòries.
- Ens hem de vestir amb roba i calçat adequat per a temperatures baixes, com ara guants, barrets, bufanda i diverses capes per mantenir la calor corporal. Evitem que el fred entri directament as pulmons.
- No hem d’ingerir alcohol, ja que pot donar una falsa sensació d’escalfor.
- Si hem de fer esport o treballar a l’aire lliure, adeqüem la nostra activitat a les baixes temperatures, ja que podem patir una lesió amb més facilitat.
4. Com actuar al volant amb fred extrem
En cas que faci molt fred, agafem el cotxe només si és imprescindible, intentant evitar conduir de nit. Informem-nos sempre de l’actualitat meteorològica i del trànsit abans de sortir.
- El vehicle ha d’estar sempre amb el dipòsit ple i amb cadenes, assegurant-nos abans que les sabem posar. També hem de revisar els pneumàtics, el líquid anticongelant, l’estat de les bateries, els llums i els frens.
- Tenir sempre un kit de roba d’abric al cotxe, un telèfon mòbil carregat i amb carregador, aliments i aigua.
- Si vivim o hem d’anar a zones de muntanya, hem de portar pneumàtics d’hivern.
- Si a dins del cotxe tenim calefacció, obrim de tant en tant la finestra per garantir la renovació de l’aire.
- Hem de tenir molt de compte amb les plaques de gel a la calçada, sobretot a les zones ombrívoles de les carreteres.
A més, Protecció Civil aconsella que ens mantinguem informats a través dels canals oficials de les institucions sobre la previsió meteorològica, les alertes i l’estat del trànsit. A més, hem de prestar atenció als veïns o familiars que estiguin en situació de vulnerabilitat. En cas d’urgència, hem de trucar al telèfon 112.
- També et pot interessar: Els 10 millors plats per fer passar el fred