Imatge d'un matí de boira a Tona, Osona

Els 10 millors plats per fer passar el fred

Sopes, guisats, postres de xocolata... us presentem els 10 millors plats per combatre les baixes temperatures i aconseguir entrar en calor!

El fred ja ha arribat. Aquest dimecres, les baixes temperatures prendran protagonisme, i faran que els termòmetres registrin les marques més baixes de l’any  en molts punts del territori català. Per aquest motiu, hem de començar a buscar solucions i vies que ens permetin combatre una situació tan adversa i, sens dubte, el menjar és una de les millors maneres de conservar la temperatura corporal, així com la sensació de calidesa.

Avui, a Catalunya Diari us presentem  els 10 millors plats per fer passar el fred amb la màxima celeritat  possible i aconseguir superar l’hivern amb molta més energia i entusiasme.

La cuina, un gran remei contra el fred

Afortunadament, vivim en un país que compta amb una de les millors dietes de tot el planeta, i que ofereix un gran ventall de possibilitats de les quals podem gaudir en qualsevol època de l’any. I, evidentment, l’hivern no és una excepció.

Ben segur que a tothom li passen pel cap  una multitud de menús de diferents que poden servir per augmentar la nostra temperatura corporal i així lidiar contra les temperatures extremes de l’exterior. A Catalunya Diari hem fet una selecció dels 10 millors plats, els quals presentem a continuació.

Primers plats

1) Escudella

L’escudella és el plat més típic de l’hivern per excel·lència. Molt comú durant les festes nadalenques, ajuda a entrar en calor ràpidament i, a més, es configura com un dels àpats més deliciosos de la gastronomia catalana. És habitual que es faci amb galets i pilotes de carn, si bé és veritat que no té una recepta concreta i que cadascú la fa a la seva manera.

L’escudella és el plat més típic de l’hivern per excel·lència.
L’escudella és el plat més típic de l’hivern per excel·lència. | CATALUNYADIARI.CAT

 

2) Brou

El brou és una alternativa a l’escudella també molt utilitzada en aquesta època de l’any. Ideal si volem guanyar una mica de temps, perquè ens estalviem la cocció de la pasta. A més, compta amb possibilitats d’allò més variades, ja que existeix una gran diversitat de tipus de brous. De gallina, de peix, de vedella, de porc, de verdures...  Qualsevol opció és vàlida, i totes resulten igual de delicioses!

El brou és una alternativa a l’escudella
El brou és una alternativa a l’escudella | CATALUNYADIARI.CAT

 

3) Cremes

Les cremes o purés són un tipus de plat que apeteix molt quan els termòmetres baixen, i tenen l’avantatge de poder-se preparar amb una gran diversitat d’ingredients, per tal d’adaptar-les al gust i les necessitats de cadascú. Amb una textura més espessa que l’escudella o el brou, resulten d’allò més agradables al paladar, i permeten combinar diferents tipus de verdures, llegums, fruites, o fins i tot carn o peix. A més,  la seva elaboració és extremadament senzilla, i el temps de cocció és molt inferior  a la dels àpats mencionats anteriorment.

Les cremes o purés es poden preparar amb una gran diversitat d’ingredients
Les cremes o purés es poden preparar amb una gran diversitat d’ingredients | CATALUNYADIARI.CAT

 

4) Fideus xinesos o Noodles

Els fideus xinesos configuren una recepta que al llarg dels últims anys ha adquirit un gran protagonisme a Catalunya. Possiblement la rapidesa amb la qual compta la seva cocció sigui un dels principals motius d’aquest fenomen, així com el particular sabor que tenen els fideus o la gran quantitat de possibilitats que ofereixen. Es poden menjar sols, com si fossin espaguetis, o bé en forma de sopa, però sigui quina sigui la nostra elecció de ben segur que acabarem ben satisfets!

Els fideus xinesos o noodles han adquirit un gran protagonisme en els últims anys
Els fideus xinesos o noodles han adquirit un gran protagonisme en els últims anys | CATALUNYADIARI.CAT

 

Segons plats / Plats principals

5) Llenties

No hi ha dubte que  els plats de cullera són els que més apeteixen a l’hivern, ja que, a banda d’estar deliciosos, ajuden a oblidar ràpidament les condicions climatològiques adverses. Per aquest motiu, les llenties resulten una de les opcions més escollides per cuinar en aquesta època de l’any. Complementades amb hortalisses i diversos tipus de carn, resulten  una de les receptes més saludables i completes de la gastronomia catalana, motiu pel qual és tan freqüent menjar-ne en els mesos de més fred de l’any.

Les llenties i els plats de cullera són els que més apeteixen a l’hivern
Les llenties i els plats de cullera són els que més apeteixen a l’hivern | CATALUNYADIARI.CAT

 

6) Fesols

Els fesols són, sens dubte, un dels millors llegums que podem incorporar a la nostra dieta habitual, si bé és veritat que quan més apeteixen és a l’hivern. Compten amb un gran valor nutricional, fins al punt de suposar la principal aportació de proteïnes de la dieta de moltes persones d’arreu del món.

Els fesols són un dels millors llegums que podem incorporar a la nostra dieta
Els fesols són un dels millors llegums que podem incorporar a la nostra dieta | CATALUNYADIARI.CAT

 

7) Cigrons amb ‘callos’

Aquesta recepta resulta d’allò més exquisida i tradicional, i compta amb un ingredient procedent d’una de les plantes cultivades més antigues de la Terra: els cigrons, que a més a més, contenen un percentatge de proteïna més elevat que el de la carn, així com aminoàcids essencials, ferro i greixos no saturats. Si, a sobre, els barregem amb un dels productes més típics de l’hivern al nostre país –els ‘callos’, també coneguts com a tripes– ens trobem davant d’una de les receptes més saludables per al nostre organisme.

Els cigrons amb 'callos' són una de les receptes més saludables per al nostre organisme
Els cigrons amb 'callos' són una de les receptes més saludables per al nostre organisme | Twitter

 

8) Guisats

El guisat és un altre dels plats típics que es preparen quan les temperatures descendeixen fins a nivells insospitats, ja que ens permet consumir una multitud d’aliments variats sense renunciar a la possibilitat de desterrar el fred del nostre cos. La tècnica de cocció d’aquest àpat implica cuinar una gran varietat d’aliments en suc semi greixós, en una cassola al fogó i amb diversos condiments i verdures. A més, existeixen moltes possibilitats i molts ingredients principals a utilitzar, de manera que tan sols cal que deixem volar la nostra imaginació i ens preparem per gaudir com mai!

Existeixen moltes possibilitats a l'hora d'elaborar un guisat
Existeixen moltes possibilitats a l'hora d'elaborar un guisat | CATALUNYADIARI.CAT

 

Postres

9) Coulant

El coulant, també conegut com a volcà o volcanet, és una de les postres preferides de molta gent en aquesta  –i en qualsevol– època de l’any. Es tracta d’un pastís de pa de pessic de xocolata, que està elaborat d’una manera especial que fa que l’interior quedi líquid i llisqui de dins del pastís en tallar-lo.  En definitiva, una delícia pensada i creada pels amants de la xocolata!

El coulant és una de les postres preferides de molta gent
El coulant és una de les postres preferides de molta gent | Twitter

 

10) Xocolata desfeta

Està clar que la xocolata és un dels principals ingredients de les postres típiques de l’hivern, perquè ajuda a aportar una sensació de calidesa sense igual. A més, ingerir aquest ingredient fa que augmentin els nostres nivells de serotonina, i que, per tant, ens sentíssim feliços i satisfets. Per aquest motiu,  la xocolata desfeta és una de les postres predilectes dels mesos més freds de l’any, i compta amb l’avantatge que es pot complementar amb l’element que més ens agradi: xurros, melindros, magdalenes... Una explosió de sabor i dolçor sense igual!