Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'arxiu d'unes capsules d'un medicament

Els consells d'un expert amb l'ingesta de l'omeprazol i els dies de menjar en excès

Javier Velasco recomana que el fàrmac només s'ha de prendre sota consell mèdic

Imatge d'arxiu d'unes capsules d'un medicament
Imatge d'arxiu d'unes capsules d'un medicament | Pixabay

El farmacèutic Javier Velasco, de la subcomissió de Revisió de l'Ús dels Medicaments de la Societat Espanyola de Farmàcia Familiar i Comunitària, ha assenyalat en una entrevista amb 'El Español' els errors més freqüents amb l'omeprazol

 

No és un protector d'estómac

En primer lloc, l'expert ha subratllat que l'omeprazol no és un protector d'estómac. La verdadera funció d'aquest fàrmac és la de reduir la producció d'àcid de l'estómac. El seu ús està indicat en casos de reflux gastroesofàgic, i en úlceres pèptiques, així com en el tractament de la infecció per la bactèria helicobacter pylori. 

L'expert ha apuntat que la confusió de l'omeprazol com un protector d'estómac es deu al fet que «en reduir l'àcid s'està protegint l'estómac, però no es forma cap mena de capa que protegeixi d'una altra manera l'estómac», com assenyala la creença popular. A més, ha destacat que tot i que es tracta d'un medicament que, en alguns casos, és possible aconseguir sense recepta mèdica, sempre s'ha de prendre sota un consell farmacèutic previ.

Per aquesta raó, Javier Velasco ha indicat que l'omeprazol s'ha de prendre quan el metge ho recepti. Sense prescripció mèdica només s'ha de prendre quan una persona pateixi reflux gastroesofàgic de manera puntual i sempre durant un període curt de temps. «Està indicat sempre que el pacient tingui problemes d'estómac o més de 55 anys», ha indicat l'expert.

 

No s'ha de barrejar amb antiinflamatoris ni amb antibiòtics

Encara que ha destacat que sí que es pot interaccionar amb altres medicaments, ha remarcat que «per norma general» no s'ha de prendre amb antiinflamatoris. Tampoc s'ha de prendre amb antibiòtics «perquè pot disminuir l'efecte dels mateixos». Sinó es tenen en compte els consells dels sanitaris i es barregen diferents fàrmacs sense recepta mèdica, la ingesta de l'omeprazol «pot ser que altres medicaments no tinguin l'efecte desitjat».

«Per exemple, redueix l'absorció d'alguns anticoagulants, augmenta l'efecte d'alguns antidepressius i antiepilèptics», indica. Igualment, «redueix l'eliminació de medicaments per l'artrosi, que poden causar una intoxicació al pacient sinó s'elimina aquest medicament. Per aquest motiu, no és un medicament per prendre sense consultar».

En aquesta mateixa línia, ha explicat que prendre més omeprazol del compte pot provocar Alzheimer. Prendre aquest fàrmac durant un «període prolongat pot reduir l'absorció d'algunes vitamines, com la B12», i això pot derivar en «problemes de memòria en persones grans». També ha ressaltat que la ingesta continua d'aquest medicament pot reduir la producció de l'àcid a l'estómac i la manca de vitamines pot provocar diferències que poden alterar l'organisme.

No s'ha de prendre amb menjar ni dissoldre's en aigua

D'altra banda, Javier Velasco ha destacat que aquest medicament no s'ha de prendre mai amb menjar. En el seu lloc, ha assenyalat que l'ideal és prendre'l «mitja hora abans de l'esmorzar» i, si s'ha prescrit dues vegades al dia, també «mitja hora abans de sopar». «Si ho prenem després del menjar l'àcid ja estarà produït, amb la qual cosa no tindrà l'efecte que volem», ha advertit l'expert. En canvi, si ho prenem després de menjar, «l'estómac detecta el menjar i produeix àcid».

Un altre error que ha remarcat l'expert ha estat el de prendre aquest medicament amb llet, begudes carbonatades o sucs, perquè pot alterar la seva absorció, a més de disminuir la producció de l'àcid. Per tant, prendre omeprazol juntament amb algun d'aquests aliments redueix el seu efecte. Finalment, ha remarcat que diluir aquest medicament en aigua és una altra equivocació perquè «es poden perdre les seves propietats, tot i que en nens de vegades no queda una altra opció perquè s'ho empassin».