Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Foto d'una persona caminant.

Si vols perdre pes caminant, pren nota dels 3 consells que recomana Harvard

Amb aquestes recomanacions podràs aprimar-te més fàcilment

Gener és un mes excel·lent per començar la nostra llista de reptes i propòsits a complir per aquest nou any. Mentre alguns consideren que el 2023 és l'ideal per deixar de fumar o treballar més, altres no tenen dubtes que la meta a aconseguir és la de baixar pes.

Així que, si tu també comparteixes aquest darrer objectiu, estàs d'enhorabona, perquè a continuació veurem els tres trucs que suggereix Harvard per aconseguir-ho. Això sí, ja t'avancem que si els poses en pràctica... Segur que notes els resultats!

A més de perdre pes, també pots 'guanyar' altres coses mentre camines

Caminar ràpid, caminar lent, arribar als 10.000 passos diaris... són molts els mites estesos respecte a allò que hem de fer per aprimar-nos.  Tanmateix, independentment d'això, el que és clar és que caminar és una activitat molt beneficiosa i saludable.

Detall d'una persona damunt d'una bàscula i una cinta de medir davant
Caminar és un exercici molt efectiu per perdre pes | Getty Images

De fet, són molts els especialistes de la salut els qui recomanen dur a terme aquest tipus d'exercici, ja no només per la seva versatilitat, sinó també per la seva adaptació. En aquest sentit, caminar és una pràctica que pot aportar beneficis tant a persones joves com a persones grans.

No obstant això, el cert és que moltes vegades aquesta activitat ha estat realment subestimada. Mentre que el 'running' ha acaparat l'atenció de molta gent darrerament, el caminar sembla que ha passat a un segon pla.

Per tant, encara que aquesta pràctica ens pugui semblar menys atractiva o motivadora, la veritat és que està plena de beneficis. De fet, la mateixa evidència científica s'ha encarregat d'estudiar i constatar tots els aspectes positius que pot aportar al nostre organisme.

Sense anar més lluny, un estudi publicat a Arteriosclerosi Thrombosis and Vascular Biology, el 2013, va assenyalar els efectes que tenia el fet de caminar sobre la salut de les persones. I és que, a més de reduir la hipertensió, també es va comprovar que ho feia el colesterol, la diabetis i la malaltia cardíaca en general.

Dona en un bosc.
Caminar ajuda a reduir la hipertensió, la diabetis i el colesterol, entre altres coses| Getty Images

Davant d'això, Concepción Martínez, dietista i nutricionista, afegeix el següent: «Centrant-nos en la pèrdua de pes, caminar és una activitat aeròbica en què es posen en funcionament diferents músculs del cos, cosa que incrementa la despesa calòrica, contribuint al dèficit calòric necessari per baixar de pes».

Com podem observar, és evident que aquesta pràctica pot ser molt beneficiosa a l'hora d'aprimar-se. Però per si no n'hi hagués prou, un informe especial elaborat per l'Escola de Medicina de Harvard ha recopilat una sèrie de trucs que poden potenciar, encara més, aquests beneficis. Vegem-los a continuació.

Les pujades, les millors aliades

Un dels primers trucs que van assenyalar els investigadors és que caminar costa amunt pot arribar a incrementar la nostra despesa calòrica. En aquest sentit, és possible que aquesta despesa augmenti fins a un 13% sense necessitat d'afegir-hi pes ni canviar la nostra intensitat en caminar.

Per tant, és molt recomanable que si sortim a caminar, provem també de fer-ho en pendents i costa amunt. D'aquesta manera estarem fent més força i el nostre ritme cardíac s'accelera, cosa molt positiva si tenim en compte que això, alhora, farà que cremem més calories.

Primer pla d'unes vambes en una cinta de córrer
Les cintes de córrer sempre són una bona opció per caminar amb elevació | Getty Images

Variació a la velocitat

Un altre dels aspectes més valorats per la ciència, en aquest sentit, és la variació de la velocitat. A més, Harvard assenyala que augmentar el ritme (sense arribar a córrer, òbviament) pot reduir el risc de mortalitat. I la millor manera per identificar aquesta variació és parlar mentre caminem, i comprovar en quin punt comença a costar-nos més.

Afegir pes, un extra

I finalment, un altre dels trucs que sembla funcionar pel que fa a aprimar-se és afegir pes mentre caminem. Per exemple, fer servir pesos als turmells o una armilla llastrada podria incrementar la crema de calories fins a un 12%, cosa que es traduiria que podríem perdre encara més quilos.

Logotip de l'aplicació WhatsApp NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp