Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Persones esperant per vacunar-se

Covid, grip o refredat: 3 idees clares per entendres les malalties de l'hivern

Tot i que es poden confondre amb facilitat, les tres malalties presenten característiques pròpies que cal tenir presents

Quan va començar la pandèmia de la covid-19, es formaven cues fora de la farmàcia a causa de l'aforament limitat. La gent feia la cua sense problemes, però tot canviava quan algú tossia.

La cua desapareixia en 1 segon, tots se separaven i el pobre que tossia s'havia de separar de la cua. A més, tot i que ningú ho deia; la majoria ho pensava: «Té la covid, ens infectarà a tots!» Aleshores, aquest pobre malalt es comprava el test sense dubtar-ho, per aïllar-se de seguida i no infectar ningú.

Així estaven els nostres nassos, a prova de palet. Tots estàvem acostumats a aixecar el cap i a deixar-nos furgar sense problemes. En aquell moment, realment, semblava que «tot era Covid», ningú es qüestionava que el diagnòstic pogués ser grip, un refredat o una al·lèrgia.

Les principals semblances i diferències entre la covid-19, la grip i el refredat

Per si et passa com a molts, que vas llegint per aquí i per allà i no t'aclareixes, ara et concretem resumidament en què s'assemblen i en què es diferencien. Començarem per aclarir que, tant la Covid-19, com el refredat i la grip són virus. Això vol dir que cal tractar-los sense antibiòtics; els antibiòtics només combaten els bacteris.

Capses de medicaments
Les tres malalties són provocades per virus i per això no es tracten amb antibiòtics | Getty Images

Les tres malalties són processos amb una durada determinada, per la qual cosa saps que passat un temps desapareixeran. En el cas del refredat, pot ser de 2 a 4 dies, mentre que la Covid-19 pot durar fins a 14 dies. Un cas a part és la Covid persistent.La forma de transmissió del virus també és molt semblant: s'emeten unes gotetes mentre parles, respires, tusses o esternudes que es poden inhalar. Això és el que provoca el contagi. Les 3 malalties poden tenir uns símptomes en comú, com és la tos o l'esternut.

Ara bé, la Covid-19 i la grip també poden provocar febre alta, cansament extrem i diarrea. Per cert, per a la diarrea mai s'ha de prendre una beguda isotònica com l'Aquarius; sempre sèrum de rehidratació oral i probiòtics. En el cas del refredat, és poc comú que el malalt presenti febre.

El tractament de les 3 malalties pot ser el mateix. Pel mal de cap i cansament, et pots prendre analgèsics com el paracetamol (millor que l'ibuprofè). Les rentades nasals amb sèrum fisiològic són essencials per mantenir neta la porta d'entrada de virus i bacteris i evitar congestió nasal.

Imatge d'una persona amb un termòmetre digital
La covid-19 i la grip presenten febre alta i cansament extrem | GETTY IMAGES

Al·lèrgia: una malaltia crònica

En el cas d'al·lèrgia, és el nostre sistema immunitari el responsable, no es tracta de cap virus. Les teves defenses reaccionen de manera exagerada davant del pol·len de les plantes o dels àcars de la pols.

Els seus símptomes són semblants als del refredat o de la grip: els esternuts o la congestió nasal. Ara bé, es diferencia d'aquestes malalties perquè sol provocar picor als ulls i llagrimeig.

La durada del procés al·lèrgic pot ser d'1 a 2 mesos; amb casos sobretot a la primavera, que és quan més pol·len s'allibera. Però, a diferència de les malalties anteriors, es poden repetir cada any durant la mateixa temporada.

El tractament en el cas de l'al·lèrgia són les rentades nasals amb sèrum fisiològic, per evitar congestió i irritació a la zona del nas. Es tracta de la part més castigada pel fet de mocar-se els mocs repetides vegades. En aquest sentit, hi ha pomades hidratants molt efectives per aplicar a la zona externa del nas i calmar la irritació.

Logotip de l'aplicació WhatsApp NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp