Un ancià fent un trencaclosques

Els sis hàbits que protegeixen la memòria i preveuen l'aparició del temut Alzheimer

T'expliquem quins són els hàbits saludables per protegir la memòria i en què consisteixen

L'Alzheimer és una malaltia neurodegenerativa que afecta la memòria, el pensament i el comportament. És la forma més comuna de demència en els adults grans i es desenvolupa gradualment amb el temps. Hi ha una sèrie d'hàbits que poden ser útils per evitar-ne l'aparició (o prevenir que aparegui de manera prematura).

Se'n desconeix la causa exacta de l'Alzheimer, però es creu que és una combinació de factors genètics i ambientals. Actualment, no hi ha cap cura per a la malaltia, però hi ha tractaments que poden endarrerir el seu progrés i millorar la qualitat de vida de les persones afectades.

A més, hi ha una sèrie d'hàbits saludables que poden ser de força ajuda a l'hora de protegir la memòria i evitar-ne l'aparició. Vols descobrir quins són? Pren-ne nota.

Aquests hàbits són ideals per protegir la memòria i prevenir l'Alzheimer

Un estudi recent, publicat aThe BMJ, ha trobat que la combinació d'una sèrie de comportaments saludables poden ajudar positivament a l'hora d'endarrerir el deteriorament de la memòria.

De fet, ajudaria fins i tot en aquelles persones que porten el gen de l'apolipoproteïna E (ApoE). Aquest és considerat el factor de risc més important no només per a la malaltia d'Alzheimer, sinó també per a altres demències relacionades.

Van ser fonamentalment sis hàbits, com ara: seguir una alimentació saludable, practicar exercici físic de forma regular, mantenir un contacte social actiu, ser actius cognitivament parlant (escriure o llegir), no fumar i no beure cap quantitat d'alcohol.

Foto de dues persones grans agafant peces d'un puzzle.
Hi ha uns exercicis determinats que poden ajudar a l'hora de protegir-nos de la demència. | Getty Images

L'alimentació és fonamental per frenar el deteriorament de l'Alzheimer

Hi ha evidència científica que suggereix que una dieta equilibrada i saludable pot ajudar a prevenir o endarrerir el desenvolupament de la malaltia d'Alzheimer.

Alguns dels components d'una dieta saludable que s'han relacionat amb una reducció del risc d'Alzheimer inclouen les fruites, les verdures i els grans integrals, a més dels àcids grassos omega-3, que trobem en peixos grassos com el salmó.

Alhora, és important evitar certs aliments i estils de vida poc saludables que s'han relacionat amb un risc més gran de desenvolupar Alzheimer, per exemple: la ingesta excessiva de greixos i sucres, manca d'exercici, i el tabac i l'alcohol en excés.

Com van assenyalar els experts i van trobar al seu estudi, la dieta saludable es va convertir en el factor que més va contribuir a alentir el deteriorament de la memòria. Seguida posteriorment de l'exercici físic i l'activitat cognitiva.En aquest darrer punt, tant llegir com escriure van ser dues activitats molt interessants, que també van proporcionar certs beneficis protectors.

Saps què és l'Alzheimer? En què consisteix i quins són els senyals d'advertència?

Tal com hem indicat, l'Alzheimer tendeix a convertir-se en una de les formes més habituals de demència en adults grans i tendeix a desenvolupar-se gradualment amb el pas del temps.Els primers símptomes poden incloure oblits freqüents, dificultat per fer tasques simples i canvis en la personalitat o el comportament.

Per tant, com hem vist anteriorment, és essencial destacar que una dieta saludable és un dels molts factors que poden prevenir o endarrerir el risc de desenvolupar Alzheimer. Això sí, cal un enfocament integral per mantenir una bona salut mental i física al llarg de la vida, i no només quan ens acostem a la vellesa. L'alimentació és fonamental i un canvi en la dieta ajuda i protegeix.

 

Logotip de l'aplicació WhatsApp NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp