Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Foto d'uns bitllets de 50 i 100 euros damunt d'un caixer automàtic.

El motiu que ha fet que la Seguretat Social elimini l'ingrés mínim a moltes persones

Els beneficiaris poden deixar de percebre aquest ingrés si incompleixen algun dels requisits

L'Ingrés Mínim Vital (IMV) és el principal mitjà de suport per a 380.000 llars a Espanya. Es tracta d'una ajuda per a persones en risc d'exclusió i va dels 565 als 1.243 euros mensuals. La quantitat varia segons els convivents, ja que l'IMV s'atorga a la unitat familiar.

El Ministeri de Seguretat Social deixa clar que «el dret a la prestació naixerà a partir del primer dia del mes següent a la presentació de la sol·licitud». El pagament se sol fer el primer dia de mes mitjançant transferència bancària, però alguns bancs avancen el pagament als dies 23 i 25.

De totes maneres, alguns beneficiaris s'adonen que en arribar la data del cobrament no reben aquests diners. El motiu principal pel qual una persona ha deixat de cobrar l'IMV és que ha deixat de reunir un o més dels requisits. Hi ha, a més, altres motius pels quals pots perdre l'ajuda.

Logotip de l'aplicació WhatsApp NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp 

Motius que justifiquen la suspensió de l'IMV

La Seguretat Social deixa clar que els beneficiaris rebran l'ajuda «mentre subsisteixin els motius que van donar lloc a la seva concessió». Per això, cal complir els requisits i les obligacions en tot moment mentre es cobra l'ajuda. Si deixes de complir un requisit, l'organisme pot actuar d'ofici.

Edifici del Ministeri de Seguretat Social, a Madrid
La Seguretat Social aclareix per què et pot retirar l'ajuda | Catalunya diari

Un cop ordenada la suspensió del cobrament, els afectats deixen de percebre l'ingrés als seus comptes corrents i l'ajuda queda suspesa fins que es mantingui la causa que va motivar la suspensió, amb un màxim d'un any. Si passat un any es manté la situació, l'IMV es considera extingit. Aquest 2023, les causes que justifiquen la suspensió del pagament de l'IMV són les següents:

- Pèrdua temporal d'almenys un dels requisits imprescindibles.

- L'incompliment temporal d'alguna de les obligacions, com ara el límit de rendes. Això afecta tant el beneficiari com les persones de la unitat de convivència.

- L'incompliment de les condicions que donen accés al coure de l'IMV.

- No lliurar la declaració de la Renda durant els dos darrers exercicis econòmics.

- Incomplir els límits de renda i de patrimoni.

 

Quins són els requisits per cobrar l'IMV?

L'IMV és una ajuda de la Seguretat Social per a llars vulnerables i en risc d'exclusió social. Per atorgar el subsidi, el departament exigeix uns requisits que s'han d'acreditar en el moment de la sol·licitud. També s'han de mantenir mentre es cobra l'ajuda:

- Tenir entre 23 i 65 anys, o els més grans de 18 anys si tenen un menor a càrrec.

- Haver residit a Espanya de manera ininterrompuda almenys un any abans de la sol·licitud (a excepció de les víctimes de la violència de gènere, tràfic d'éssers humans o explotació sexual).

- Estar en situació de vulnerabilitat econòmica: quan la mitjana mensual d'ingressos i rendes anuals sigui inferior a 10 euros a la quantitat garantida per lIMV.

- Les persones que no pertanyin a una unitat de convivència han d'acreditar la seva independència durant almenys tres anys.

- L'IMV és incompatible amb altres ajudes, subsidis, prestacions i pensions, amb només dues excepcions: prestacions i subsidis per desocupació del SEPE i la renda mínima d'inserció.

- Estar donat d'alta com a demandant de feina a les oficines d'ocupació autonòmiques.

- No superar els límits d'ingressos: 16.917 euros anuals per a una sola persona i fins a 43.985 per a quatre adults i un menor.

Allau de queixes d'afectats

L'Ingrés Mínim Vital (IMV) ha estat marcat per la polèmica des de l´inici per les moltes dificultats burocràtiques que presenta. Tot i que ha arribat a moltes llars, també hi ha moltes persones en risc de pobresa que es queden sense i uns altres que la reben però que, de sobte, deixen de cobrar-la.

Imatge de l'autobús d'ingrés mínim vital
Autobús de l'ingrés mínim vital (IMV) | MINISTERI DE SEGURETAT SOCIAL

Amb l'objectiu d'una transparència més gran i de respondre dubtes, el Ministeri de Seguretat Social ha posat en marxa l'autobús de l'IMV. Aquest autobús recorre tota Espanya per resoldre els dubtes dels interessats. A molts llocs, els funcionaris estan rebent una allau de queixes.

Les queixes són moltes i molt variades, però destaca la de les persones que han deixat de cobrar l'ajuda i no entenen per què. L'administració rep moltes crítiques perquè l'ajuda no arriba a qui ho hauria de fer. Segons els seus càlculs, el govern rebutja tres de cada quatre sol·licituds de l'IMV.