Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Fotomuntatge de l'Agència Tributària i un bitllet de 200 euros.

El dubte de molts uns dies abans començar a demanar l'ajuda de 200€

Hisenda aclareix quines persones poden sol·licitar el xec-alimentació el 15 de febrer

El govern espanyol va aprovar el 27 de desembre del 2022 el Decret llei amb les mesures per pal·liar els efectes de la crisi. Entre elles, una nova ajuda de 200 euros en un sol pagament per a les llars vulnerables. El termini de sol·licitud per demanar el xec-alimentació s'obre el pròxim 15 de febrer.

Des que es va aprovar, s'han plantejat molts dubtes a l'hora de demanar aquesta ajuda. El govern espanyol va aclarir al Decret llei qui pot demanar aquesta ajuda i quins són els requisits. Però, a mesura que s'acosta la data per començar a demanar-la, van sorgint nous dubtes.

El xec de 200 euros s'atorga a les unitats familiars amb l'objectiu de combatre la inflació i abaratir la cistella de la compra. Els principals dubtes giren al voltant de què es considera unitat de convivència i qui entra en aquesta categoria. Per exemple, què passa amb els que viuen amb els pares?

Els potencials beneficiaris que viuen amb els pares

L'Agència Tributària aclareix que les persones que viuen amb els pares sí que poden demanar el xec dels 200 euros, sempre que compleixin els requisits. En aquest cas, les rendes obtingudes pel conjunt dels convivents no poden superar els 14.000 euros anuals. Tampoc pot tenir més de 43.196,40 euros en patrimoni.

Foto de diversos bitllets de 5, 10 i 20 euros i monedes.
L'ajuda dels 200 euros està plantejant molts dubtes. | Getty Images
 

És a dir, si aquesta persona viu amb els pares i entre tots tres superen els 14.000 euros d'ingressos a l'any, no poden sol·licitar el xec. D'altra banda, les parelles que viuen juntes sense estar casades la poden demanar per separat. «No se sumarà l'ingrés i el patrimoni de les persones que comparteixin pis sense tenir relació familiar», aclareix Hisenda.

A més, els treballadors per compte d'altri, autònoms i aturats també poden demanar l'ajuda. En canvi, els pensionistes i els beneficiaris de l'Ingrés Mínim Vital (IMV) no la poden sol·licitar. El govern espanyol entén que aquests dos col·lectius ja s'han beneficiat de la pujada de les prestacions.

Els requisits per cobrar l'ajuda i com la pots sol·licitar

Els potencials beneficiaris de l'ajuda dels 200 euros podran començar a fer la seva sol·licitud el pròxim 15 de febrer. Hisenda ha habilitat una plataforma des de la qual es podrà tramitar l'ajuda mitjançant un formulari online. L'administració acceptarà la sol·licitud un cop comprovats els requisits, que són:

- Tenir residència legal i efectiva a Espanya, i l'hagin tingut de manera continuada i ininterrompuda durant l'any immediatament anterior.

- Dur a terme una activitat per compte propi o d'altri per la qual estiguis donat d'alta a la Seguretat Social o una mutualitat.

- Estar inscrit com a aturat a l'oficina d'ocupació, tant si estàs cobrant un subsidi o una prestació per desocupació com si no.

- Les rendes obtingudes el 2021 (sumant tots convivents) no poden superar els 14.000 euros. El patrimoni no pot superar els 43.196 euros (habitatge no inclòs).

No has de presentar cap documentació extra. L'Agència Tributària creuarà les teves dades amb les d'altres administracions per comprovar si hi ha alguna incompatibilitat o si tens dret al xec. En aquest cas, efectuarà un sol pagament de 200 euros al teu compte bancari.

Cal recordar que l'ajuda dels 200 euros està pensada per comprar aliments, però és de lliure disposició. Això vol dir que l'administració no controlarà en què et gastes els diners. Si passats tres mesos després de la sol·licitud no has rebut cap resposta, s'entendrà que ha estat rebutjada.

Xec de 200 euros i Declaració de la Renda: He de presentar-la?

El xec-alimentació va dirigit a les llars amb rendes inferiors als 27.000 euros anuals i amb un patrimoni que no superi els 75.000 euros. Un altre dels dubtes més freqüents té a veure amb la declaració a Hisenda. L'administració també ha aclarit què passa en aquest cas.

Imatge d'una oficina d'Hisenda
En pocs dies s'obre el termini de sol·licitud. | Europa Press
 

Com passa amb l'Ingrés Mínim Vital, tots els beneficiaris del xec de 200 euros han de presentar la Declaració de la Renda amb independència dels seus ingressos. Així i tot, aquesta ajuda es considera una renda exempta d'impostos. Per tant, la majoria no l'hauran d'incloure a la declaració.

Logotip de l'aplicació WhatsApp NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp