Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Muntatge d'una persona preparant un paquet i el logotip de Wallapop

Consells imprescindibles per evitar estafes a Wallapop: no facis mai això

Amb l'auge de les estafes a la plataforma de compravenda els experts han llançat diversos trucs per no caure

Les estafes en línia estan a l'ordre del dia. Wallapop, la popular plataforma de compravenda, és una de les pàgines que més les pateixen. De fet, en els darrers mesos s'han convertit en un problema creixent.

Per aquest motiu, la plataforma i l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) han emès advertiments i consells per evitar ser víctima de fraus. Aquest tipus de cibercrim està en apogeu a Espanya, registrant un increment significatiu en l'últim any.

Aquests són els consells per evitar estafes a Wallapop

Des de Wallapop indiquen que el risc s'incrementa quan les transaccions es fan fora de la plataforma. Els estafadors sol·liciten el correu electrònic de les víctimes per reservar el producte i parlen de forma externa per evitar controls.

Els estafadors que no envien el producte o n'envien un de diferent abunden a Wallapop | Pixabay de janeb13, Getty Images de golubovy, Towfiqu barbhuiya, catalunyadiari.com

D'altra banda, els delinqüents també solen sol·licitar el pagament mitjançant transferència bancària o Bizum. El problema és que, després de fer-ho, la víctima pot rebre un altre article o fins i tot una caixa buida.

Per aquest motiu, des de Wallapop insisteixen en la importància de fer servir els sistemes de pagament segur dins de la plataforma. És el cas, per exemple, de Wallapop Enviaments, que permet enviar productes de grans dimensions a qualsevol lloc.

Una altra forma comuna d'estafa és a través de problemes durant l'enviament. De vegades, la víctima no rep el producte o n'obté un altre de diferent. En aquest cas, és vital fer servir el Centre d'Ajuda de Wallapop i veure les valoracions d'altres usuaris abans de fer el pagament.

Una persona sosté un telèfon mòbil amb el logotip de Bizum a la pantalla i un cercle vermell amb una mà sostenint bitllets de 200 euros i un símbol d'advertència.
Solen preferir pagaments per Bizum o per transferència bancària | Farknot Architect, Getty Images de Vaksmanv, mezuna de dzul kifli's Images, Bizum, catalunyadiari.com

No caiguis als paranys dels estafadors

Des de Wallapop també recorden que mai no sol·licitarà contrasenyes pel xat. La plataforma tampoc contacta mai amb els usuaris usant aquest mitjà.

Si teniu qualsevol dubte o sospites que passa alguna cosa estranya, no dubteu a contactar amb el Centre d'Ajuda. Des d'aquí et podran guiar i comprovar els fets.

En cas que hagis estat víctima d'una estafa a Wallapop, el primer que has de fer és reportar l'usuari des de la plataforma. Wallapop compta amb un sistema de denúncia en què es revisen aquests casos. A més, es recomana reunir tota l'evidència possible i, si la quantitat és significativa, presentar una denúncia davant de les autoritats.