La pandèmia de la Covid-19 ha fet que valorem més que mai el treball dels investigadors, a més dels sanitaris i altres feines essencials com el dels transportistes o els treballadors dels nostres supermercats. Cares que fins fa menys d'un any no havíem vist mai han anat guanyant un merescut espai davant de les càmeres i en la vida pública. I no perquè així ho hagin decidit elles, sinó perquè tots nosaltres necessitem explicacions sobretot el que està passant i que la gran majoria mai haguéssim imaginat que viuríem.
[predef]catalunya-diari-625[/predef]
És el cas de la viròloga del Consell Superior de Recerques Científiques (CSIC), Margarita del Val, que s'ha convertit en una de les veus més autoritzades i respectades al nostre país a l'hora de parlar sobre la pandèmia, el coronavirus o les vacunes. Cada aparició d'aquesta experta genera una gran expectació mediàtica, i les seves valoracions reben moltíssima atenció. I és que cal reconèixer que del Val no calla ni una, tant si són bones notícies com si són dolentes.
Margarita del Val aposta per assegurar el confinament de persones sospitoses
Aquesta vegada, l'experta ha intervingut a Telemadrid, on se li ha preguntat sobre la vacunació. Tanmateix, això no ha estat tot, ja que també s'ha pronunciat sobre les recents declaracions del president de la Federació Mundial de Medicina Tropical, a més d'expert de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Santiago Mes-Coma, que ha qualificat de «descafeïnades» les mesures que s'estan prenent a Espanya.
En aquest sentit, Margarita s'ha mostrat molt clara, i és que assegura que un confinament total i estricte és una decisió que els correspon «a les autoritats». Això sí, considera que abans d'arribar a semblant extrem, encara hi ha marge per a aplicar altres mesures. «Com a primera mesura, molt important seria que es mantingués rigorosament i amb tot rigor el confinament d'aquelles persones que són contacte de positius», ha indicat.
Per a justificar les seves paraules, Margarita del Val ha recordat que el Sars-*CoV-2 arriba a trigar més d'una setmana, uns deu dies, a ensenyorir-se del cos d'una persona «fins que dóna positiu». Per això, una quarantena estricta és vital per a frenar el sec la propagació d'un virus que pot saltar d'una persona de manera molt però que molt discreta.
«L'empresa ha de respectar la baixa per quarantena»
Moltes vegades, aquesta quarantena no acaba de ser respectada del tot per raons molt dispars, com poden ser la necessitat vital de continuar treballant. «L'han de receptar els metges; han de donar la baixa i l'empresa l'ha de respectar perquè durant aquests deu dies, encara que un tingui una PCR o un test d'antígens negatiu, dies després pot donar positiu», ha insistit.
Margarita del Val també ha recordat que la Covid-19 no sempre es manifesta de la mateixa forma en els malalts. «Les persones som totes diferents», ha insistit la viròloga, que ha recordat que en aquests deu dies el virus pot manifestar-se «en dos o en vuit dies». «Depèn de la dosi del virus, del fort que tinguem les defenses i com siguem. Per tant els deu dies els hem de respectar. És el confinament personal i selectiu de tots els contactes», ha recalcat l'experta.
Una experta situa la volta a la normalitat a finals de 2021
També val la pena destacar que una altra experta, la prestigiosa immunòloga i investigadora espanyola Carmen Álvarez, s'ha atrevit a situar en el calendari quan veurem la «llum al final del túnel» d'aquesta pandèmia. En concret, Álvarez ha indicat que si el procés de vacunació evoluciona favorablement, amb més vacunes aprovades i més dosis disponibles, és molt probable que arribem a una certa normalitat a la fi de 2021.