Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Conjunt de mascaretes quirúrgiques

Quina mascareta fer servir pels àpats de Nadal i com utilitzar-la bé

Les FFP2 són les que tenen més eficàcia, però el vital per evitar contagiar-se és ajustar-les bé

Conjunt de mascaretes quirúrgiques
Diversos experts recomanen la mascareta que hem de fer servir en els dinars i sopars de Nadal | Pixabay

A escassos dies que arribi el Nadal, molts es pregunten quina mascareta hem de fer servir per als dinars i sopars amb els nostres éssers estimats. La norma oficial marca que és suficient amb les màscares de tela homologades o amb les higièniques d'un sol ús.

Fa unes setmanes, l'OMS va publicar una guia de mesures de protecció davant la Covid-19 en llocs tancats. L'Organització Mundial de la Salut alertava que si reps visites i no pots mantenir la distància o la ventilació de casa teva no és la correcta, has de posar-te tant sí com no la mascareta.

En aquest document, l'OMS apostava per utilitzar mascaretes «quan hi ha un visitant que no és membre de la llar i se sap que la ventilació és deficient, amb obertura limitada de finestres i portes per a la ventilació natural, o el sistema de ventilació no es pot avaluar o no funciona correctament, independentment que es pugui mantenir una distància física d'almenys 1 metre».

A més, l'OMS recomana el seu ús «en entorns interiors de les llars que tenen una ventilació adequada si no es pot mantenir una distància física d'almenys 1 metre».

Les FFP2 són les mascaretes més segures

Segons passa el temps, cada vegada hi ha més motius de tipus científic sobre la importància dels aerosols en el contagi de la Covid. Per això, el científic José María Lagarón, investigador de l'Institut d'Agroquímica i Tècnica Alimentària (IATA-CSIC), assegura a 'Nius' que les mascaretes més segures són les FFP2.

Lagarón és el creador de les mascaretes FFP2 patentades pel CSIC i està molt involucrat en la seva comercialització. Guadalupe Fontán, infermera del Consell General d'Infermeria, afirma també que «les que més protegeixen són les FFP2 o FFP3. Si te les pots permetre, són les més segures».

José Luis Jiménez, professor de Química i Bioquímica de la Universitat de Colorado (EUA) expert en aerosols, llança un missatge de calma als que no poden comprar una màscara FFP2: «Les màscares, siguin quirúrgiques o FFP2, estan dissenyades de manera que tenen una eficàcia de filtració molt alta. Utilitzen moltes capes de fibres entrellaçades, el que les fa més filtrants. I tenen un camp elèctric que atrau totes les partícules, des de les més grans fins a les més petites. Aquest mecanisme es diu atracció electroestàtica».

Jiménez avisa que cal anar renovant cada cert temps, ja que van perdent efectivitat amb els usos continuats. Les FFP2 filtren el 95% de les partícules i les quirúrgiques el 87%.

Per què és vital un correcte ajust de les mascaretes?

Per Jiménez, el més important en una mascareta és ajustar-la correctament. Qualsevol buit que quedi entre la mascareta i la pell pot fer que entrin els aerosols, i per tant, el virus.

«Els aerosols no són projectils que cal aturar, estan en l'aire que es cola tranquil·lament pels buits de la mascareta si no va ajustada. Cal portar-la sempre a l'hora de parlar, i no diguem en cridar. En parlar s'emeten deu vegades més aerosols que es respira, i quan cridem s'emeten 50 vegades més», remarca.

D'altra banda, Guadalupe Fontán afirma que «les mascaretes higièniques, per exemple, no tenen ajust estanc, i poden sortir els virus, perquè són partícules molt fines».

Vicente Soriano, professor de la Facultat de Ciències de la Salut i Centre Mèdic de la Universitat Internacional de la Rioja, ofereix els consells bàsics per fer servir bé la mascareta: «Només retirar-la de manera transitòria si cal menjar o beure. Cal portar-la ben posada, cobrint nas i boca, que és on hi ha els receptors que utilitza el coronavirus per infectar el cos humà».

En resum, és desaconsellable treure-la per començar a menjar i posar-nos-la de nou quan acabem. El més efectiu és treure-la per menjar i tornar a col·locar-la fins a la següent ingesta.