Imatge d'una dona amb dolor d'esquena

Els consells més útils per a alleujar i evitar el molest dolor d'esquena

El teu mal d'esquena podrà desaparèixer si segueixes aquests consells

S'ha acabat patir mal d'esquena, hi ha una sèrie de trucs que et permetran no sentir malestar. Cada cop són més les persones que pateixen problemes d'esquena. Bé sigui per un motiu o altre, aquesta tendència pel que fa a malestar està cada cop més a l'alça.

Tot i que hi poden influir diversos factors, un gran percentatge de la població afirma tenir mals hàbits posturals. Tot i això, a continuació veurem les causes i els consells per poder alleujar el dolor.

Mal d'esquena: Per què en tenim i com evitar-lo

Si sortíssim al carrer, de seguida veuríem que gran part de la població pateix o ha patit alguna vegada mal d'esquena. Tot i això, no a tothom l'afecta de la mateixa manera.

Mentre que alguns tenen la sort de patir-ho de forma aïllada i ocasional, altres es veuen atordits per la persistència del malestar, arribant fins i tot a patir una incapacitat.

Esquena d'una dona
El dolor lumbar i cervical són els més comuns | GETTY IMAGES

De tots els mals d'esquena, el més freqüent i molest sembla que és el lumbar, ocupant fins al 70% dels casos. Aquest percentatge augmenta considerablement en persones d'entre 45 i 55 anys, ja que s'estima que fins al 80% el pateixen.

Després d'aquesta, hi ha altra zona força molesta i problemàtica: les cervicals. Així doncs, entre el 10 i el 21% dels espanyols ha arribat a experimentar aquesta molèstia alguna vegada.

El dolor cervical també s'ha situat a la llista com una de les causes més freqüents d'incapacitat temporal, ocupant concretament la quarta posició. Pel que fa a la prevalença, sembla que les dones són més propenses que els homes.

L'origen del molest mal d'esquena

Com es comentava al principi, l'origen i les causes d'aquests malestars poden ser múltiples factors. Tot i això, es fa especial èmfasi en els hàbits posturals, ja que n'és una de les principals causes.

Des de la Clínica Mayo, també expliquen la repercussió que té l'aixecament d'objectes quant a la nostra columna vertebral i esquena. Un mal posicionament en ajupir-se, així com aixecar molt de pes o fer un moviment sobtat pot comprometre els nostres músculs pot ser decisiu.

Concretament, els lligaments de la columna vertebral, així com els discos de l'esquena, es poden veure afectats, provocant pressió sobre un nervi o arribant fins i tot a trencar-se.

Aquelles persones que pateixen malalties com artritis o osteoporosi haurien de tenir més cura, ja que tenen més probabilitats de patir fractures doloroses.

Columna vertebral
Eliminant alguns factors de la nostra rutina, podem mitigar el dolent | GETTY IMAGES

Afortunadament, tenim a les nostres mans la possibilitat de reduir o minimitzar aquests dolors, ja que podem canviar determinats factors que resulten indispensables per evitar-los

.

Realitzar activitats aeròbiques de baix impacte pot resultar molt beneficiós, sobretot si les combinem amb exercicis per enfortir els músculs de l'abdomen i de l'esquena.

També és important parar atenció al nostre pes, ja que el sobrepès o l'obesitat exerceixen més pressió sobre els músculs de l'esquena. Si ens trobem en aquesta situació, aprimar-se seria el més encertat.

Acomiada't del mal d'esquena amb aquests consells

Els mals hàbits posturals són una de les causes principals que provoquen mal d'esquena. Per evitar precisament això, haurem de fer tot el contrari, és a dir, mantenir les postures correctes.

Així doncs, intenta seure o aixecar-te amb compte i, sobretot, controla la càrrega d'objectes quan hagis de carregar pes. La sobrecàrrega pot ser la nostra enemiga més gran. En el cas que ja sigui massa tard, no et preocupis, perquè també hi ha alguns consells que funcionen de meravella per calmar o pal·liar el mal d'esquena.

Perdre pes
Els hàbits posturals són crucials per prevenir aquestes molèsties | GETTY IMAGES

Els exercicis d'estiraments són molt eficaços per tractar els mals d'esquena. Per exemple, podries intentar tocar-te els dits dels peus, fer la postura de l'arc o la de la cobra. També pots recórrer a l'aplicació de fred i/o calor.

Hem comprovat que la termoteràpia alleuja significativament aquesta mena de dolors. Finalment, no oblidis fer-te un massatge o anar al fisioterapeuta si cal. Són els professionals de la salut més indicats per tractar aquest tipus de malalties.