Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Moneda

La Guàrdia Civil alerta d'una estafa amb les monedes de 2 €: revisa la teva cartera

Pots perdre molts diners amb aquesta estafa

La Guàrdia Civil ha alertat sobre una nova estafa que ens obligarà a revisar les nostres carteres. Les protagonistes són unes monedes que s'assemblen molt a les de 2 euros, però que en realitat tenen un valor molt més baix. Si caiem forma reiterada en aquest parany, podríem perdre força diners.

L'avís es va produir diumenge passat a través del seu compte de Twitter. Denuncien que hi ha persones que tracten de fer passar les lires turques per monedes de 2 euros. Hem de dir que tenen un aspecte molt semblant pel que fa a la mida i el color.

Tot i això, les turques valen 0,32 euros, segons la Guàrdia Civil. El diari ABC s'ha encarregat de comprovar-ne l'equivalència i en realitat els estafats perdran encara molts més diners. I és que només tenen un valor de 0,052 euros.

Es desconeix quins mètodes han fet servir els delinqüents per posar en circulació aquesta classe de monedes. Però és possible que hagi estat mitjançant comerços i botigues. Com s'acaba de comprovar, aquestes lires turques gairebé no tenen cap valor.

Compte amb l'estafa de les monedes de 2 euros

Resulta molt fàcil caure al parany dels estafadors. A les imatges facilitades per la Guàrdia Civil es pot apreciar que el disseny de la lira i les monedes de 2 euros són força semblants.

Foto d'unes monedes turques.
La lira turca té una gran semblança amb les monedes d'euro. | Getty Images
 

En el cas de la primera, apareix un 1, una lluna amb una estrella i la inscripció Yeni Türk Lirasi. A la cara es pot apreciar el retrat del primer president de la República de Turquia, Kemal Atatürk. A més, es recull la inscripció Turkiye Cumhuriyeti.

Més d'un ciutadà ja ha caigut al parany

Alguns usuaris de les xarxes socials donaven les gràcies a la Guàrdia Civil per l'avís. En qualsevol cas, afegien que «el que és dolent és quan et donen 3 o 4 juntes i van al mig». En el cas d'aquesta persona, li van donar les màquines expenedores.

És habitual que passi això amb altres monedes estrangeres d'aparença similar als euros, però amb menys valor. Un altre va indicar que «em vaig adonar que m'havien estafat quan vaig intentar treure un refresc de la màquina i no l'acceptava». Explica que possiblement li ho negava a causa del pes.

Confirmaven que resultava «molt fàcil que ens estafin perquè són iguals». En un altre comentari asseguraven que «amb sort valen això», els 0,32 euros que deia la Guàrdia Civil, ja que «cada dia perden valor».

Però en realitat «valen 0», apuntava un home. Sobretot perquè «les monedes no les canvien i no anirem a Turquia a fer-les servir».

Les monedes que es fan passar per euros

Pel que sembla, aquesta estafa que denuncia la Guàrdia Civil no és nova. Al nostre país es repeteix amb molta freqüència. Aquestes monedes fa que circulen per Espanya almenys des del 2005.

Però una cosa molt semblant passa amb altres monedes estrangeres. És el cas, per exemple, dels dòlars jamaicans, els bolívars o els zlotys polonesos. És molt senzill que acabin a la nostra cartera, per això cal parar molta atenció, sobretot a les botigues.

Foto de les mans d'una persona gran amb unes monedes d'euro i una cartera.
Hem d'anar molt amb compte perquè no ens estafin. | Getty Images
 

Els delinqüents solen fer els petits pagaments amb aquestes monedes, que fan passar pels 2 euros. Les persones que atenen els negocis no es fixen en el tipus de moneda i l'acaben lliurant a un altre client a les devolucions. El moviment és constant.

Des de la Guàrdia Civil no han donat més detalls sobre el que caldria fer si arribés a les nostres mans. L'adequat és que talléssim la seva circulació i no continuéssim fent-les servir com a mètode de pagament.